Για «τελευταία ευκαιρία» κάνουν λόγο οι πιστωτές βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας!

Στη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

«Μια τελευταία προσφορά για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Die Welt, αλλά και της Die Zeit και της οικονομικής Handelsblatt. «Η Μέρκελ ολοκλήρωσε τη νυχτερινή σύνοδο κορυφής της τελευταίας ευκαιρίας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine, ενώ η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν «Μια τελευταία πρόταση».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ των νυχτερινών διαβουλεύσεων Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ ήταν η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η πενταμερής συμφώνησε ότι θα πρέπει πλέον να γίνει εντατική δουλειά, αναφέρει ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι επικεφαλής ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ έθεσαν επί τάπητος πιθανή συμβιβαστική πρόταση, την οποία ενδέχεται να καταθέσουν στην ελληνική πλευρά.

ΣΥΜΦΩΝΑ με διαπραγματευτικούς κύκλους πρόκειται για την τελευταία προσφορά των δανειστών ενώ βάση αποτελεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης από το 2012, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τους ίδιους. Στόχος της πενταμερούς, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν να διατυπωθεί μια κοινή πρόταση ή καλύτερα το περίγραμμα μίας πιθανής πρότασης, πάνω στο οποίο μπορούν να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, ωστόσο πάντα αυστηρά στη βάση του τρέχοντος προγράμματος. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

ΕΓΚΥΡΟΙ κύκλοι από την γερμανική πρωτεύουσα έλεγαν σήμερα το πρωί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών συνεχίζονται εντατικά. Το dpa σχολιάζει ότι οι δανειστές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γερμανοί αναλυτές δεν αποκλείουν καταιγιστικές εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα ή ακόμα και επίτευξη συμφωνίας, καθώς την Κυριακή ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Βαυαρία, όπου η Α. Μέρκελ δεν θέλει να κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα.

 Ο Γερμανικός τύπος

 Η ιστοσελίδα iefimerida.gr αναφέρεται εκτενώς στα ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με την Welt κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, όμως που θα βασίζεται αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπαν πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η πηγή αυτή, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, καταλήγει η Welt.

Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της σημειώνει τις δηλώσεις «του Στέφεν Ζάιμπερτ εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν «με μεγάλη ένταση» να αναζητούν λύση, αλλά και να παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο προσπάθησαν οι πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, σημειώνει η Zeit. Όμως, προσθέτει, τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το ελληνικό δράμα χρέους μπαίνει στην τελευταία φάση, επισημαίνει η Handelsblatt. Και εξηγεί: Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων. Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, καταλήγει.

Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως την παρουσία του κ. Τσίπρα. Προφανώς, σχολιάζει, οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου