Πούτιν: «Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν σε ποια ένωση και ζώνη θέλουν να συμμετέχουν»

Δεν μπορώ να διαβάσω τον... καφέ για το μέλλον της Ελλάδας, λέει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν σε ποια ένωση θέλουν να είναι μέλη. Χτίζουμε σχέσεις με τη χώρα ασχέτως αν είναι μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης ή του ΝΑΤΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ρωσίας δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να διαβάσει τον... καφέ αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας, αφού η Μόσχα αναπτύσσει σχέσεις με την Αθήνα ασχέτως της συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές ή πολιτικές ενώσεις.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Πούτιν τόνισε ότι «χτίζουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ασχέτως του αν είναι μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης ή του ΝΑΤΟ».

«Έχουμε πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και καλές εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα και γι' αυτό είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν σε ποια ένωση και ζώνη θέλουν να συμμετέχουν», δήλωσε, απαντώνας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα βοηθήσει τους Έλληνες σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.

«Όμως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, άρα θα ήταν λάθος, ακόμα και επιβλαβές τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία αν προσπαθήσουμε να διαβάσουμε τον καφέ –κατά την γνωστή ρήση».

«Δεν εξαρτάται από εμάς εδώ στη Ρωσία να αποφασίσουμε τι θα είναι πιο επωφελές και προτιμητέο για την Ελλάδα», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως « είναι στο χέρι του Ελληνικού λαού να λάβει μια απόφαση σε διάλογο με τους κύριους ευρωπαίους εταίρους του».

Ο ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες που προκύπτουν από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες. «Δεν μπορούν να υποτιμήσουν την δραχμή διότι δεν την έχουν, είναι αυστηρά συνδεδεμένοι με το ευρώ. Τα σύνορά τους είναι απόλυτα ανοικτά για τα ευρωπαϊκά αγαθά, κάτι που δίνει ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα στις εξαγωγικές οικονομίες».

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον ίδιο, η Ελλάδα μπορεί να έχει σίγουρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην γεωργία και την αλιεία, όμως οι κοινές αποφάσεις της ΕΕ ισχύουν και σε αυτούς τους τομείς και έτσι υπάρχουν και εκεί περιορισμοί.

«Ένας άλλος κλάδος στον οποίον (η Ελλάδα) έχει πλεονέκτημα είναι ο τουρισμός, βεβαίως, όμως υπόκειται στην Συνθήκη του Σένγκεν και έτσι υπάρχουν περιορισμοί», επισήμανε. «Εμείς έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα με την Τουρκία και 5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα πέρυσι, ενώ λιγότεροι από 1 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, γύρω στους 300.000 απ' όσο γνωρίζω».

Ο κ. Πούτιν αναγνώρισε πάντως και οφέλη από την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, και κυρίως την πρόσβαση σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους και στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, καθώς και την χρηματοοικονομική στήριξη από το ευρωπαϊκό θησαυροφυλάκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου