Αλ. Τσίπρας: «Οι προτάσεις των θεσμών με εξέπληξαν δυσάρεστα» και επανέλαβε ότι η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική!

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχε η ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται απλά μια συμφωνία, αλλά μια οριστική λύση. «Οι προτάσεις των θεσμών με εξέπληξαν δυσάρεστα» ομολόγησε και επανέλαβε ότι η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική.

ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ τόνους ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου και δήλωσε απογοητευμένος από την πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό» και κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για την πρόταση των δανειστών.

«Είμαστε στην τελική ευθεία και την πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τα περί στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ, χωρίς «νομική βάση, καθώς παρατάθηκε η δανειακή σύμβαση».

Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει λύση ευρωπαϊκή . Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή λύση για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Την ευρωπαϊκή λύση δεν τη χρειάζεται μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη, ώστε να σημάνει μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

«Μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση. Χρειαζόμαστε συνολική λύση. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ο λαός έδωσε εντολή να μην υποκύψει η κυβέρνηση σε «εκβιασμούς».

«Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης αυτής είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων την οποία αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Διότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλάμβανε το προηγούμενο πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα το άλλο όνομα της σκληρής λιτότητας. Η πρόταση όμως αυτή αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις που περιγράφονται σε αυτή την πρόταση δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν υπό μια και μόνη προϋπόθεση: Ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία – λύση για την Ελλάδα. Ότι δεν θα συνεχιστεί, δηλαδή, το θέατρο σκιών της τελευταίας πενταετίας που επιδείνωσε την κατάσταση του χρέους και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση».

Με εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση Γιούνκερ δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», ανέφερε. «Όσοι δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα» υπογράμμισε.

«Οφείλω σε αυτό το σημείο να ομολογήσω ενώπιόν σας αλλά και ενώπιον του ελληνικού λαού, ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Πρόεδρος Γιούνγκερ, εκ μέρους των τριών θεσμών, με εξέπληξε δυσάρεστα. Δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δε θα ελάμβανε υπόψη της το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στα Brussels Group. Δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ειλικρινής προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια έντιμη και συνολική λύση, από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία. Κυρίως, όμως, δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες, δε θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι, μετά από τα πέντε καταστροφικά χρόνια της σκληρής λιτότητας του μνημονίου, θα μπορούσε να βρεθεί έλληνας Βουλευτής που να ψηφίσει την κατάργηση τους ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αύξηση 10 μονάδων στο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και αν κάνω λάθος σε αυτή την εκτίμηση, παρακαλώ να με διαψεύσετε. Δυστυχώς, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το κοινό έδαφος που οικοδομήθηκε με μεγάλες δυσκολίες κατά τις διαπραγματεύσεις. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις μέσα από τις οποίες ότι κερδίζεται από τον τερματισμό της λιτότητας με τα χαμηλά πλεονάσματα, επιστρέφει από το παράθυρο με εξοντωτικά μέτρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στη μέση ελληνική οικογένεια. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή ένα κακό διαπραγματευτικό τρυκ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές της».

ΜΑΛΙΣΤΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε πώς τώρα είμαστε παρά τα πισωγυρίσματα πιο κοντά από ποτέ σε λύση, καθώς έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, θα με ρωτήσετε; Τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και πρόταση. Επίσης, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό. Και πλέον, μετά και την χθεσινή απόφαση για την μεταφορά πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου είναι πλεον σαφές σε όλους ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει πια μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους. Θα ακουστούν πολλά στην τελική ευθεία για τη συμφωνία. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για την κυβέρνηση. Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να είναι υπερήφανος και ήσυχος. Η επιμονή και η αντοχή μας στη διαπραγμάτευση θα αποδώσει καρπούς». 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται απλά μια συμφωνία, αλλά μια οριστική λύση. «Οι προτάσεις των θεσμών με εξέπληξαν δυσάρεστα» ομολόγησε και επανέλαβε ότι η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος για συμφωνία και κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση. Ξεκαθάρισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση , αναφέρθηκε στους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης :

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
– Απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους
– Προστασία μισθών και συντάξεων
– Αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας
– Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
– Επενδυτικό πρόγραμμα.

Οι υπόλοιποι αρχηγοί 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας τρεις προϋποθέσεις για συνεννόηση: Να τελειώσουν οι συκοφαντίες και να παραδεχτεί η κυβέρνηση την αλήθεια, αλλαγή πολιτικής και εγκατάλειψη ιδεοληψιών και την αποκατάσταση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας της χώρας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε ότι το κίνημα θα στηρίξει την συμφωνία, «αρκεί να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη ρήξη και τη δραχμή».

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε πως «πέρασαν 4 μήνες και δεν οδηγήσατε στη λύση του προβλήματος».  Μήπως η ρήξη είναι μια λύση αναρωτήθηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος υπογραμμίζοντας πως μήπως ήρθε το τέλος στο ειδύλλιο με τη Ευρώπη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος της συζήτησης, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για τη θέση της κυβέρνησης.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή μέχρι να επιτελεστεί η λαϊκή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός, ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από αυτά τα όρια» είπε χαρακτηριστικά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταλογίζοντας της τραγικούς χειρισμούς και ερασιτεχνισμούς με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, και υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αποτελέσματα της απραξίας της κυβέρνησης που αθέτησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου