Βρυξέλλες και Βερολίνο επιβάλλουν ξανά το ΔΝΤ!

ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ μπλοκ δημιουργείται ώστε να ξεκαθαριστεί προς την Ελλάδα ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας.

Το “χορό” σέρνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Χάγη, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι τεχνοκράτες του Ταμείο – που αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες – περιμένουν παραχωρήσεις από την Ελλάδα και ότι δεν εγκατέλειψαν οριστικά τις διαπραγματεύσεις.

Όμως και από το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, καθίσταται για ακόμα μια φορά σαφές το πόσο αναγκαία θεωρείται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων είπε χαρακτηριστικά: “Για εμάς δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η άποψη και των τριών θεσμών – άρα και του ΔΝΤ – υπογραμμίζοντας πάντως πως όσοι τεχνοκράτες φεύγουν αντικαθίστανται από άλλους του Ταμείο.

Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων για να ακολουθήσουν εκ νέου οι πολιτικές διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή πάντως το Reuters με δημοσίευμά του αποκαλύπτει ότι για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στο EuroWorking Group, που έγινε στην Μπρατισλάβα, συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Μάλιστα το πρακτορείο τονίζει πως εξετάστηκαν τρία σενάρια με το πρώτο να είναι η επίτευξη συμφωνίας – που χαρακτηρίστηκε ως απίθανο ενδεχόμενο -, το δεύτερο η παράταση του ισχύοντος προγράμματος και το τρίτο η χρεοκοπία. Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η συζήτηση δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα, αναφέρει το Mega.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Θετική κρίνει την αποστολή Ελλήνων διαπραγματευτών μαζί με αντιπρόταση στις Βρυξέλλες το Βερολίνο. Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν άλλωστε πως η Αθήνα πρέπει να βιαστεί, ενώ ένας εξ αυτών αναφερόμενος στην πολιτική διαπραγμάτευση και λύση που επιδιώκει η χώρα μας είπε:

“Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες του Τσίπρα, στο κόμμα και την κυβέρνηση. Όμως η λύση είναι ένα θέμα πολιτικής απόφασης. Σε αυτό έχει δίκιο, όμως αυτός είναι που πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση για συμφωνία, όχι οι δανειστές”.

Νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ έδειχνε εκ νέου το τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέγοντας:
“Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, θα ήθελα να επαναλάβω όπως έχω κάνει πολλάκις στο παρελθόν ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Αλλά η βούληση πρέπει να προέρχεται απ’ όλους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό να συνομιλούμε ξανά και ξανά”.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ και πρόσθεσε: 
“Τις χθεσινές δηλώσεις του ΔΝΤ τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν εδώ στο Βερολίνο. Ήταν μια απειλή, μια προειδοποίηση προς την Αθήνα να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες”.
 πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου