ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τσίπρα-Πούτιν στην Αγ. Αγ. Πετρούπολη - Στην ατζέντα τους Αγωγός, Αποκρατικοποιήσεις, BRICS κ.α.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ  της Αγίας Πετρούπολης. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προγραμματίζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους ξένους ηγέτες, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της συνάντησής τους, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος, δήλωσε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας (σ.σ. πρωθυπουργός), μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν». «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα στις διαβουλεύσεις των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας, την Παρασκευή 19 του μηνός, θα είναι ο καλούμενος στη Ρωσία Turkish Stream, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ουσακόφ. «Ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, θα συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, διάφορες πλευρές των διμερών εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, η πορεία της υλοποίησης των κοινών έργων υποδομής στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων και ζητήματα, που σχετίζονται με τον Turkish Stream», είπε ο Γ. Ουσακόφ.

Μάλιστα σε αντίθεση με το γεγονός ότι στην Αγία Πετρούπολη δεν προβλέπεται να υπογραφούν οποιεσδήποτε παρόμοιες συμφωνίες με την τουρκική ηγεσία, «το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Τσίπρα) και δεν αποκλείεται κάποιου είδους συμφωνίες να υπογραφούν», σύμφωνα με ρεπορταζ της ιστοσελίδας ellada-russia.gr.

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες με την τουρκική πλευρά για το θέμα του αγωγού, ο κ. Ουσακόφ παρατήρησε με νόημα: «Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη συνάντηση (σ.σ. του Βλ. Πούτιν) με τον πρόεδρο Ερντογάν, το Σάββατο, και τώρα αναμένουμε ορισμένα μηνύματα από την πλευρά των Τούρκων εταίρων μας».

Αλεξάντρ Νόβακ: Μεγάλη η πιθανότητα συμφωνίας με την Ελλάδα για τον Αγωγό

ΜΕΓΑΛΗ είναι η πιθανότητα ότι Ελλάδα και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στο έδαφος της Ελλάδας τη συνέχεια του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, που ονομάζεται Turkish Stream, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

«Ναι, ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται και νομίζω ότι η πιθανότητα υπογραφής του (σ.σ. στο περιθώριο του Φόρουμ) είναι μεγάλη… Θα είναι μια συμφωνία, αλλά τώρα δεν θα σας πω πώς θα ονομάζεται. Όταν θα το υπογράφουμε, θα πούμε με ακρίβεια, για τις προθέσεις των πλευρών να κατασκευάσουν αγωγό φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας», είπε ο A. Νόβακ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Το ρωσικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι χθες (16/6) ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι είναι έτοιμη προς υπογραφή η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream, που θα αποτελεί συνέχεια του υπό κατασκευή αγωγού Turkish Stream.
 
Με τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλ. Γιακούνιν θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Σταθάκης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν θα έχει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με δήλωση του ιδίου στο ρωσικό ξενόγλωσσο πρακτορείο Sputnik.

Με την ευκαιρία, το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι αναφέρεται στην ιστορία της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και της επισκευαστικής εταιρείας ROSCO και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για τα οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της η ρωσική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου