Brussels Group: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού;

ΤΟ ΔΝΤ ΑΝΕΒΑΣΕ δραματικά τους τόνους στις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα την Πέμπτη 11/6, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών με την Αθήνα, γράφει το Reuters.

Η έκπληξη από το ΔΝΤ, ήρθε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει να τζογάρει το μέλλον της χώρας του και να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποτραπεί η καταστροφική χρεοκοπία. 

Ελληνική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι και η ελληνική αντιπροσωπεία που διαπραγματεύεται για τη συμφωνία επίσης αποχώρησε από τις Βρυξέλλες επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες διαφωνίες. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ στα περισσότερα σημαντικά ζητήματα. «Δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να περιορίσουμε τις διαφορές μας και για αυτό είμαστε μακριά από τη συμφωνία». 

Η Ελλάδα συμπληρώνει το πρακτορείο χρειάζεται 1,6 δισ. ευρώ οικονομική βοήθεια προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, η αδυναμία αποπληρωμής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έλεγχο κεφαλαίων και δημιουργεί πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου. 

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ θέματα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ΔΝΤ παραμένουν το συνταξιοδοτικό, οι φόροι και η χρηματοδότηση. Το ΔΝΤ έφυγε από τις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνει το πρακτορείο, αλλά παραμένει σε πλήρως εμπλεκόμενο με την Αθήνα. 

Το τέλος του παιχνιδιού; 

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία, τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο ότι η αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ σημαίνει μία διακοπή στις διαπραγματεύσεις και όχι οριστικό τέλος. 

Η πλευρά Γιούνκερ με διαρροές διεμήνυσε, σύμφωνα με το διαδικτυακό pontiki.gr, ότι αυτή η συνάντηση με τον Τσίπρα ήταν η «τελευταία προσπάθεια». Ειδικότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ως προς τη διαδικασία των συζητήσεων μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε: «Εάν η διαδικασία κυλούσε ομαλά, ο πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει τον Τσίπρα σήμερα. Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να καταστεί πιθανή μια συμφωνία»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι ώρα αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων», και προέτρεψε την κυβέρνηση «να είναι λίγο περισσότερο ρεαλιστική» καθώς όπως πρόσθεσε «δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια (gambling)». «Φοβάμαι» κατέληξε «ότι έρχεται η μέρα που κάποιος θα πει ‘game over’» ενώ παρέπεμψε στην κρισιμότητα του επερχόμενου Eurogroup (18 Ιουνίου) το οποίος όπως είπε θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντίς Ντομπρόφσκις διεμήνυσε στην Αθήνα ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση, θα μπορέσει να υπάρξει και συμφωνία». 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε όλο αυτό το κλίμα το οποίο επιχειρούσε να χρεώσει στην Αθήνα την ευθύνη για την έλλειψη προόδου, αυξάνοντας έτσι την πίεση για περαιτέρω υποχωρήσεις, η κυβέρνηση αντέδρασε δια του εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έστειλε το μήνυμα ότι εκείνη είναι έτοιμη για το κλείσιμο συμφωνίας ο οποίος δήλωσε πως η ελληνική αντιπροσωπεία όπως συμφωνήθηκε « είναι έτοιμη και σύντομα «ακόμα και τα επόμενα 24ωρα» και «γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου