BBC:Η ΕΚΤ θα 'διακόψει' τον ELA στις ελληνικές τράπεζες εντός της ημέρας - Μ. Βαλς η ΕΚΤ δεν μπορεί να σταματήσει τη γραμμή στήριξης της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διακόψει τη «γραμμή ζωής» του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες εντός της Κυριακής, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές του.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας (ELA) από πλευράς ΕΚΤ.

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί πιθανότατα «να ανακοινώσει διακοπή λειτουργίας των τραπεζών κιόλας από τη Δευτέρα και θα ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», τόνισε πηγή του ρεπόρτερ του
BBC Ρόμπερτ Πέστον.

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εκπνέει τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πιθανότητα παράτασής του.


Μ. Βαλς: H EKT δεν μπορεί να σταματήσει τη στήριξη της Ελλάδας
ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα enikonomia.gr.

"H EKT δεν μπορεί να σταματήσει τη γραμμή στήριξης της Ελλάδας", επισημαίνει ο Γάλλος πρωθυπουργός, και προσθέτει ότι "δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό, Europe 1 o Βαλς προειδοποίησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και προσθέτει ότι η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έδωσε μια δραματική τροπή στα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία έχει κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια συμφωνία και διευκρινίζει ότι "η διακοπή δεν ήταν θετική ως κίνηση γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί".

"Οι Έλληνες υπέστησαν πολλές πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια, αλλά εγώ, ο Ολάντ και ο Σαπέν θεωρούμε ότι μια συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή", είπε.

Οι διαπραγματεύσεις «δεν είχαν τελειώσει», υπογράμμισε. Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα είναι «μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να επικριθεί», επεσήμανε ο Βαλς.

Αυτό που διακυβεύεται όμως, εξήγησε, είναι «η παραμονή ή η έξοδος από την ευρωζώνη». «Αν υπάρξει αρνητική ψήφος, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου