Στο Eurogroup της Τετάρτης θα βρεθεί λύση - Κρίσιμο το 48ωρο για να κλειδώσει η συμφωνία

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ σήμερα στα «Τεχνικά Κλιμάκια» των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και πιστωτών επί των ελληνικών δημοσιονομικών προτάσεων ύψους 7,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από τους υπουργούς Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη. Στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθούν σήμερα και υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων προκειμένου να παράσχουν συγκεκριμένα στοιχεία και διευκρινίσεις στα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Στόχος είναι μέσα στις επόμενες 48ώρες να έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η οποία θα εγκριθεί από το Eurogroup. Αυτή η συμφωνία θα οδηγεί σε μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά μερικούς μήνες, ενώ θα εμπεριέχει και σαφή πρόβλεψη για το χρέος.

Βάσει της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές μέσα στους επόμενους πέντε μήνες οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε μηναία βάση να πληρώνουν πρόσθετους φόρους 378 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 θα καταβάλουν προσθετους φόρους 206 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση.

Συνολικά μέσα στους επόμενους 17 μήνες θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και εξοικονομήσεις 464 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 2,1 εκατ. ευρώ ημερησίως !

Γιούνκερ: Στο Eurogroup της Τετάρτης θα βρεθεί λύση

Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τόνισε ότι οι προτάσεις που ήρθαν με μικρή καθυστέρηση δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα ότι την Τετάρτη αυτή θα φανεί. Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο διευκρίνισε πως δεν εξετάστηκε το χρέος.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πρότασή του περιλαμβάνει την προσφορά προς την Ελλάδα συνολικά 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα γίνουν έως το 2020. Παράλληλα, δήλωσε ότι το θέμα του capital controls δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

H δήλωση Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο Κορυφής 

«Πιστεύω ότι το Eurogroup την Τετάρτη θα παράξει αποτελέσματα τα οποία θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα», επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου