ΒΕΒΑΙΟΣ για συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας - «Ρωγμές» σε Σύνοδο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και Eurogroup!

ΒΕΒΑΙΟΣ ότι θα επέλθει συμβιβασμός που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να βγουν από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός. Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό προκειμένου και η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΣΤΟΧΟΣ ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων.

ΤΟΝΙΣΕ στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

ΕΞΑΛΟΥ Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

 Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα

Τη σταθερή στήριξή του στη διαπραγματευτική προσπάθεια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχαν ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βερολίνο: Η Μέρκελ σε ρόλο Σόιμπλε

«Αιματοβαμμένο χαρτί»: Έτσι χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Handelsblatt» το ντοκουμέντο με τις ελληνικές προτάσεις που επέστρεψαν οι δανειστές στην ελληνική αντιπροσωπεία γεμάτο με σβησίματα και προσθήκες με κόκκινο μελάνι. Το ντοκουμέντο αυτό, προσθέτει η «Süddeutsche Zeitung», περιέχει στην καθαρογραμμένη πλέον μορφή του «απαιτήσεις, τις οποίες η Αθήνα δεν μπορεί να ικανοποιήσει με τίποτα». Ακόμα και οι μικρές προσεγγίσεις, προσθέτει, που είχαν επιτύχει τις περασμένες ημέρες η Αθήνα με τους δανειστές, έχουν αφαιρεθεί από αυτό. Αντί λιγότερα, οι δανειστές απαιτούν περισσότερα: Ακριβώς εκείνα δηλαδή που είχε υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 για να πάρει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας και τα οποία δεν θέλει με κανένα τρόπο να αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πολιτικοί ωστόσο παραμένουν ψύχραιμοι. «Ήταν αναμενόμενο» λέει αξιωματούχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που θέλει να μείνει ανώνυμος. Οι δανειστές, προσθέτει, χοντραίνουν την τελευταία στιγμή το παιχνίδι, επειδή ξέρουν ότι η Αθήνα δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε συμμάχους στην Ευρώπη – χώρια που κινδυνεύει να χάσει και τα στηρίγματά της στην Ελλάδα.

Η δραματουργία, λέει ο ίδιος, έχει μείνει η ίδια: Το Eurogroup θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεσή του έως ότου η Αθήνα πρακτικά «γονατίσει». Και μόνο μετά θα ακολουθήσει μια πολιτική απόφαση από τους αρχηγούς κρατών, που θα περιέχει κάποιες παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά. «Έστω και αργά η συμφωνία θα έρθει» λέει η βουλευτής της Linke (Αριστεράς) και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής Γκεζίνε Λετς. «Αυτή θα είναι σίγουρα εις βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα σε τι βαθμό».

LINKE: Επιδιώκεται «χωρίς όρους συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Η Linke πάντως έχει ήδη εντοπίσει τον «δραματουργό»: Αυτός, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής της ομάδας Σάρα Βάγκενκνεχτ, είναι «το μυστικό αρχηγείο της τρόικας στο Βερολίνο» το οποίο επιδιώκει την «χωρίς όρους συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Στον αντίποδα βρίσκεται ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα οικονομίας Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος εκφράζει την άποψη, ότι «οι περαιτέρω συνομιλίες δεν έχουν νόημα» δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση «αρνείται την αναγνώριση των στοιχειωδών οικονομικών αρχών». Κατά τα άλλα, προσθέτει, όλα είναι πλέον αργά: Ακόμα και αν επέλθει συμφωνία, δεν θα μπει σε εφαρμογή, δεδομένου ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα προφτάσει να την επικυρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου – την ημέρα λήξης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Στο Βερολίνο λέγονταν σήμερα πολλά για την υποτιθέμενη συνεργία της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκαντ Σόιμπλε. «Η Λαγκάρντ λειτουργεί ως φερέφωνο του Σόιμπλε» εκτιμούσαν κύκλοι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υπαινισσόμενοι με αυτό, ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών προσπαθεί έτσι να κινήσει με πλάγιο τρόπο τα νήματα ύστερα από το «άδειασμα» που υπέστη από την κ.Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας.

Όμως η άποψη αυτή είναι αμφισβητήσιμη. Κι αυτό επειδή η πρόεδρος του ΔΝΤ είναι από μόνη της «σκληρή», δεν χρειάζεται δηλαδή κάποιον υποβολέα γι αυτό. Η σύμπτωση των απόψεων μεταξύ τους είναι λοιπόν μάλλον τυχαία – αν και οι δυο τους δεν την βλέπουν φυσικά με άσχημο μάτι.

Κατά τα άλλα, η κ.Μέρκελ φαίνεται εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες οριστικά το ρόλο του «έντιμου μεσίτη» που έπαιζε τις τελευταίες εβδομάδες και να συμμετάσχει πρωταγωνιστικά στις πιέσεις που ασκούνται στον κ.Τσίπρα. Μόνο έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις της τόσο στη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι «η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να την εκβιάσει», όσο και πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα αναμιχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ότι «έχει την εντύπωση, ότι οι Έλληνες υπαναχώρησαν τελευταία σε ορισμένα σημεία από τις μέχρι τώρα προσωρινές συμφωνίες».

«Η Μέρκελ μπαίνει στη θέση του Σόιμπλε» έλεγε γερμανός ραδιοσχολιαστής. Για να συμπληρώσει ωστόσο ότι η αλλαγή ρόλου είναι προσωρινή, δεδομένου ότι η ίδια – σύμφωνα με άλλη δήλωσή της – θέλει συμφωνία το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής για να αποτρέψει έτσι τις αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια το πρωί της Δευτέρας.

Αυτή η καθησυχαστική προοπτική δεν βάζει βέβαια φρένο στην σεναριολογία περί grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε αυτήν συμμετέχουν πολλοί υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ο αυστριακός Χανς-Γιόργκ Σέλινγκ, αλλά και πολλοί παίκτες του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, όπως οι σύμβουλοι επενδύσεων που είναι οργανωμένοι στον επαγγελματικό σύνδεσμο DVFA. Όπως έδειξε δημοσκόπηση ανάμεσά τους, τα τρία τέταρτα από αυτούς ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας, ενώ η πλειοψηφία τους θεωρεί ρεαλιστικό το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη.

Για τους πολιτικούς ωστόσο, το Grexit είναι σε πρώτη γραμμή μέσο πίεσης, όχι ρεαλιστική επιλογή. Αν και κανείς δεν ξέρει, στο που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει μια υπέρμετρη «εξοδολογία»

Σόιμπλε: «Το κείμενο των Θεσμών είναι πολύ "μαλακό"και δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια»

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες του γερμανόφωνου τύπου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως το κείμενο των Θεσμών είναι πολύ "μαλακό" και δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους.

Την άποψή του συμμερίστηκαν και περίπου άλλοι τέσσερις με πέντε υπουργοί, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους! "Το κείμενο των Θεσμών προδίδει ακόμα και το Μνημόνιο" έλεγαν κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πιο αυστηρή από τα παλιά προγράμματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μαζί με επτά ακόμη υπουργούς, διέκοψαν το Eurogroup, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούν δύο προτάσεις, των θεσμών και την ελληνική.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μετά το Eurogroup ότι αρκετοί υπουργοί στο συμβούλιο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση των θεσμών.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης «το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών.»
  
Ντάισελμπλουμ: Οι πόρτες είναι ακόμα ανοιχτές...

ΕΚΚΛΗΣΗ προς την Ελλάδα να δεχτεί τις προτάσεις των δανειστών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Οι πόρτες είναι ακόμη ανοιχτές για τους Έλληνες να δεχτούν τις προτάσεις των πιστωτών».

Το Eurogroup αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Βαρουφάκης: «Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική στις προτάσεις των θεσμών» 

Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική τόσο στις ελληνικές προτάσεις όσο και σ’ αυτές των θεσμών, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις προτάσεις, τόσο της Ελλάδας, όσο και των θεσμών» σημείωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ασκήθηκε κριτική από αρκετούς υπουργούς και στα δύο προτεινόμενα κείμενα.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και τις επόμενες ημέρες», είπε επίσης ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου