ΔΗΛΩΣΕΙΣ αξιωματούχων του Eurogroup: Έκλπληξη, περίσκεψη και ....υποσχέσεις!

ΣΤΟΧΟΣ των θεσμών αποτελεί η αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup.

Παράλληλα με εμφανή έκπληξη, περίσκεψη και αρκετές ...υποσχέσεις αντέδρασαν οι αξιωματούχοι του eurogroup υπό την "σκιά" του ελληνικού δημοψηφίσματος.

«Μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ δείξαμε ευελιξία έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στην νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Λαγκάρντ

Ο στόχος μας, τόνισε, είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία και η διασφάλιση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, όπως κάναμε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Και η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο τραπέζι, συμπλήρωσε, μπαίνει το ζήτημα και της χρηματοδότησης και του χρέους. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο» κατέληξε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του επέμεινε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει. ¨Οταν βλέπω πού βρισκόμαστε, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι αρκετά περιορισμένες και είναι πολύ καλά εντοπισμένες¨, είπε ο κ. Μοσκοβισί. ΄Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει τη δική της θέληση¨, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις, ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως ποτέ δε μπορείς να αποκλείσεις τις εκπλήξεις με την Ελλάδα.

Ο ΦΙΛΑΝΔΟΣ υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, ανέφερε πως υπάρχει μια σαφής συναίνεση στο Eurogroup πως δεν μπορεί να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη την προκήρυξη δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως το Plan B πλησιάζει να γίνει Plan Α.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ υπουργός Οικονομικών, Λουί ντε Γκίντος, είπε πως η απόφαση για δημοψήφισμα έχει κάνει τη ζωή δυσκολότερη για όλους, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μια θετική έκβαση σε όλη αυτήν την ιστορία.

Μετά το Eurogroup η συνάντηση Ντράγκι-Δραγασάκη-Τσακαλώτου

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup θα συναντηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Οι κύριοι Δραγασάκης και Τσακαλώτος αναμένεται να μεταφέρουν στον κ. Ντράγκι επιστολή του κ. Τσίπρα με την οποία ο πρωθυπουργός θα ζητά την ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου να μην ξεμείνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μετρητά μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Θεσμούς ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός στο χθεσινοβραδυνό διάγγελμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου