EUROGROUP: Aπορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος - Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

ΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο του νέου Eurogroup για την χώρα μας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη, αναφέρει ανακοίνωση του Eurogroup την οποία δεν υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα διακόπτεται στις 30 Ιουνίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε μονομερώς τη διαπραγμάτευση και απέρριψε την πρόταση των Θεσμών.

Η πλήρης ανακοίνωση του Eurogroup:
«Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.

»Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, η οποία διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.

»Το Eurogroup ανακαλεί τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

»Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

»Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.

»Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Οι Ευρωπαίοι παίρνουν πίσω το 1,9 δισ.ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων!

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Eurogroup επισημαίνεται ότι η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές ΄και επιρρίπτεται η πλήρης ευθύνη για το ναυάγιο στην ελληνική πλευρά η οποία -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους- διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου.

Το Eurogroup «λαμβάνει υπόψη την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται με προφανή σημασία ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την λήξη του προγράμματος...

Στο τέλος της ανακοίνωσης του Eurogroup υπάρχει η ευθεία προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τα κέρδη της ΕΚΤ από το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων (SMP) ύψους 1,9 δισ. ευρώ, επειδή η τωρινή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή πέντε μέρες μετά την λήξη του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας...
 
Δραγασάκης-Τσακαλώτος: Θα συνεχιστεί η συνεργασία με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα των τραπεζών.


ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας, με το στόχο τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξέφρασαν οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή τους δήλωση.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν εκτάκτως με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Αύριο, Κυριακή, αναμένεται άλλωστε, να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να αναθεωρήσει το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.
 
Σαπέν: Δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Η ΓΑΛΛΙΑ είναι πρόθυμη να βοηθήσει να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για να βρεθεί μια «ήρεμη» λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, παραμένει μέλος της και το πεπρωμένο της είναι εντός του ευρώ, είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν θέλει το GREXIT.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σημείωσε ότι είναι δικαίωμα της κάθε χώρας και του κάθε Κοινοβουλίου να προχωρά σε δημοψήφισμα, και εφόσον αυτό πραγματοποιείται με νόμιμο τρόπο πρέπει να γίνεται σεβαστό. «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη Δημοκρατία» υπογράμμισε ο Σαπέν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για να βρεθεί μια «ήρεμη» λύση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ έσπευσε να επαναλάβει ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν σηματοδοτούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου