Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS): «Το ΔΝΤ τορπιλίζει συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και ΕΕ»

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ελλάδας-πιστωτών επισκιάζονται από εντάσεις μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ. Όπως όλα δείχνουν το ΔΝΤ μπλοκάρει συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα FAS.

Επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι το ΔΝΤ τορπιλίζει συμβιβαστική πρόταση που προετοίμασε η Κομισιόν τις περασμένες μέρες. Σύμφωνα με την πρόταση η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει περικοπές στις μικρές συντάξεις, αν μειώσει ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο λόγος για 400 εκ. ευρώ. Η πρόταση παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και είχε την έγκριση της Αγκελας Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι δήλωσαν στην γερμανική εφημερίδα ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχονται τέτοιου είδους παζάρια. Θέλουμε να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν έχουμε εντολή». Κατά συνέπεια στην Κομισιόν επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκλείσει αυτήν την εβδομάδα κατηγορηματικά περικοπές στις επιδοτήσεις των χαμηλών συντάξεων.

Σύμφωνα πάντως με την FAS η αποχώρηση της αντιπροσωπίας του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις πριν από λίγες μέρες σχετίζονταν με εντάσεις μεταξύ Ταμείου και Κομισιόν που ανάγονται σε συνάντηση στην καγκελαρία στο Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες, όπου οι τρεις θεσμοί είχαν συμφωνήσει σε κείμενο αιτημάτων προς την Αθήνα, στο οποίο ζητούσαν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα χρόνια ύψους 1, 2, 3, και 3,5%.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ της συνάντησης όμως συμφωνήθηκε ωστόσο το εξής: Αν γίνει αποδεκτό από την Αθήνα ακόμα και ένα 0,8% για το τρέχον έτος, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έδιναν πράσινο φως. Παρά τις αντιρρήσεις της τότε η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε τελικά. Ωστόσο η πρόεδρος του ΔΝΤ φαίνεται να πήρε πίσω το λόγο της την επόμενη μέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ. Ως αποτέλεσμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έμεινε χωρίς περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Ένας ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα: «Είναι παράδοξο. Στο τέλος αποφασίζει ένας θεσμός για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη ενός λαού».

Το 51% των Γερμανών θέλει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Όσο δεν φαίνεται φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης, τόσο περισσότεροι γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το Πολιτικό Βαρόμετρο του 2ου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης (ZDF) δείχνει ότι το 51% των ερωτηθέντων, επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ευρώ, ενώ το 41% θέλει τη χώρα εντός. Την ίδια στιγμή το 70% των ερωτηθέντων απορρίπτει περαιτέρω παραχωρήσεις της ΕΕ έναντι της Αθήνας, ενώ το 24% θέλει να δει τους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν πίσω. Ας σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο στη ίδια δημοσκόπηση το 55% των γερμανών πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου TNS-Εmnid για λογαριασμό του περιοδικού Focus που δείχνει ότι το 46% να θέλει την Ελλάδα εντός ευρώ και το 42% εκτός ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου