FAZ: «Παράταση, Χρηματοδότηση γέφυρα, Εφαρμογή συμφωνηθέντων και τέλος.. Συζήτηση για το ελληνικό χρέος!», το σχέδιο της Ε.E.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, με παροχή χρηματοδότησης - γέφυρας ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, προβλέπει το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με πακέτο προτάσεων που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα τα οποία θα πρέπει να περάσουν σύντομα από την Βουλή. Στη συνέχεια έως τα μέσα Ιουλίου τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Η έγκριση θα φέρει άμεση εκταμίευση 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα υπόλοιπα κεφάλαια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν από τον EFSF και είναι αυτά που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Πρόκειται για χρηματοδότηση - γέφυρα ώστε να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τις δόσεις της και να σταθεροποιηθεί η οικονομία με την αισιοδοξία της αύξησης των εσόδων λόγω του τουρισμού αλλά και των εισπράξεων από τους φόρους που θα τρέξουν από τον Ιούλιο και μετά» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine

Σημειώνεται πως οι σκέψεις για κάποιας μορφής παράταση του ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώθηκαν και επίσημα μετά το άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισήμανε ότι πλέον αυτή η λύση είναι αναγκαία, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για επικύρωση της όποιας συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια πριν τις 30 Ιουνίου.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η Frankfurter Allgemeine προσθέτει ακόμα ότι οι εταίροι είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όμως αυτή δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο και εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου