ΥΠΕΓΡΑΦΕΙ η συμφωνία για τον ελληνορωσικό αγωγό 'Greek Stream'

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ το πρωί της Παρασκευής από τις δύο πλευρές  το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, Greek Stream, που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφο.

Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου, στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του αγωγού, με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της "Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.", μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΝ ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του έργου και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι "η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του".

Δηλώσεις του ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Πετρούπολη έκανε στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις παρακάτω δηλώσεις:
''Η σημερινή συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος είναι ιστορικού χαρακτήρα,

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και ένα άλμα για την ενεργειακή επάρκεια, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας και την Ευρώπη.


Η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά υποβοηθά το συμφέρον όλων των πλευρών στον ευρωπαϊκό χώρο.


Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, πράγμα που είναι αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργειακής στρατηγικής.


Το έργο του αγωγού είναι από τα μεγαλύτερα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και θα προσφέρει μεγάλα, ίσως τα μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε άλλο έργο, οφέλη στα εθνικά συμφέροντα, στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό''.
Η Μόσχα θα στηρίξει εταιρείες για την κατασκευή του αγωγού

Η ΡΩΣΙΑ δεν σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, αλλά είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις εταιρείες της Ρωσίας, οι οποίες θα εργαστούν για την κατασκευή σε ελληνικό έδαφος της προέκτασης του λεγόμενου Turkish Stream. Αυτό είπε, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, η Ρωσία «είναι έτοιμη να επενδύσει, να δώσει εγγυήσεις στις εταιρείες», οι οποίες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι, εάν η Ελλάδα προτείνει εμπορικά ενδιαφέροντα σχέδια για τις ρωσικές επιχειρήσεις, τότε «επενδύσεις αυτού του είδους θα χαιρετιστούν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου