Τα «Πέντε» πιο πιθανά σενάρια κατά την εφημ. Guardian!

Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ώρα για την Ελλάδα και τους πιστωτές της πλησιάζει, σημειώνει σε άρθρο του ο οικονομικός ανταποκριτής του «Guardian», Phillip Inman, με το ζήτημα να είναι πώς θα κλείσει το κενό των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό από τη στιγμή που η Αθήνα αρνείται να περικόψει κι άλλο τις δαπάνες.

Το αδιέξοδο μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί ως το τέλος του μήνα. Είτε οι Βρυξέλλες θα δώσουν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ που κατά το υφιστάμενο πρόγραμμα οφείλουν στην Αθήνα είτε η Ελλάδα χρεοκοπεί.

Τα «ΠΕΝΤΕ» πιθανότερα σενάρια, κατά τον Phillip Inman της Guardian είναι:

1. Οι δανειστές κάνουν κίνηση

ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να πείσει τη Δευτέρα τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ ότι η Κομισιόν και οι άλλοι πιστωτές –ΕΚΤ και ΔΝΤ– πρέπει να διασφαλίσουν το κοινό νόμισμα συμφωνώντας να γίνει ανταλλαγή χρέους. Αυτό σημαίνει ανταλλαγή των παλιών δανείων με νέα που θα λήγουν αργότερα, όπως έχει προταθεί από την Αθήνα, καθότι θα μείωνε τα επιτόκια στις πληρωμές του επόμενου χρόνου. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η εν λόγω κίνηση θα απέφερε 2 δισ. ευρώ και θα ευθυγράμμιζε τον προϋπολογισμό με τις απαιτήσεις των δανειστών.

2. Η Ελλάδα κάνει κίνηση

Η ΑΘΗΝΑ μπορεί να εγκαταλείψει την πρότασή της για ανταλλαγή χρέους και να συμφωνήσει σε περαιτέρω περικοπές, αλλά σε ευρύτερο φάσμα κυβερνητικών δαπανών. Αυτή τη στιγμή οι πιστωτές απαιτούν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, η Αθήνα όμως τις αποκλείει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να προσφέρει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τις πρόωρες συντάξεις, κούρεμα άλλων κρατικών δαπανών ή επέκταση του ΦΠΑ σε νέες περιοχές προκειμένου να εξοικονομήσει ακόμα 2 δισ. ευρώ. Αυτό θα σήμαινε υποχώρηση για τον ίδιο αλλά όχι απόλυτη παράδοση.

3. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ πλευρές εμμείνουν στις θέσεις τους, πιθανώς θα σημειωθεί φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα σταματούσε να τις χρηματοδοτεί ή θα απειλούσε ότι θα το πράξει. Η Αθήνα θα αναγκαζόταν να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων, και σε αυτό το σημείο η ελληνική αποχώρηση από το κοινό νόμισμα δεν θα ήταν αναπόφευκτη. Η Αθήνα θα είχε να επιλέξει: συμμόρφωση με την ελπίδα να αποφύγει τους ελέγχους κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος, ή σχέδια για νέο νόμισμα. Ο Α. Τσίπρας, πριν κάνει το μεγάλο βήμα εκτός του ευρώ, προφανώς θα διεξήγε δημοψήφισμα, πράγμα που θα έπαιρνε τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αν οι πολίτες προτιμήσουν την εγκατάλειψη του ευρώ από την περισσότερη λιτότητα, αρχίζουν οι διαδικασίες του διαζυγίου.

4. Η ελληνική κυβέρνηση πέφτει

ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ σύστημα παραλυμένο, η Ελλάδα οδηγείται σε τέλμα. Οι έλεγχοι επί των κεφαλαίων αποδεικνύονται καταστροφικοί και πολιτικά τοξικοί. Η κυβέρνηση παλεύει να βγάλει ένα νόμισμα εναλλακτικό του ευρώ. Πολλοί εργοδότες αναγκάζονται να κατεβάσουν ρολά, προκαλώντας περισσότερη ανεργία. Οι συγκρούσεις στους δρόμους διχάζουν το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλή, φέρνοντας εκλογές και νέα κυβέρνηση, η οποία αποδέχεται όλα τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι Βρυξέλλες σε αντάλλαγμα για τα 7,2 δισ. ευρώ.

5. Μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ της ΕΕ συμφωνούν να δώσουν προσωρινά στην Ελλάδα τους πόρους που χρειάζεται για να καταβάλει τα 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, καθώς και άλλες δόσεις που η προθεσμία τους λήγει το καλοκαίρι. Η Αθήνα υπόσχεται να προχωρήσει σε επιπλέον οικονομικές μεταρρυθμίσεις, υπό την επίβλεψη των πιστωτών. Η καθυστέρηση δίνει χρόνο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέχρι το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός, ωστόσο δεν ελαφρύνει το χρέος της Ελλάδας. Οι αγορές υποθέτουν ότι η κρίση θα επανεμφανιστεί εντός του έτους. Έχουν δίκιο.
πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου