Kρεσέντο τρομολογίας από διεθνή ΜΜΕ: Τελεσίγραφα, απειλές, χρεοκοπίες...

ΟΙ ΚΡΟΥΝΟΙ της καταστροφολογίας έχουν ανοίξει ξανά από το πρωί, με τα - συνήθη - διεθνή ΜΜΕ να καθοδηγούν την κούρσα της πίεσης προς την Ελλάδα. Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή, Reuters, Bloomberg και Bild συναγωνίζονται σε μπαράζ διαρροών για τελεσίγραφα, σχεδίων χρεοκοπίας και συναφούς τρομολογίας.

Πρώτη η Bild μετέδωσε πρωί - πρωί ότι «ακόμη και η Μέρκελ δεν αποκλείει πλέον μια ελληνική χρεοκοπία». Λίγες ώρες αργότερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο θέμα ή σχέδιο στην καγκελάριο - ελάχιστα, ωστόσο, εκ των... αλλοδαπών και εγχώριων media συγκινήθηκαν.

«Όταν το τρίο Άγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ», έγραψε η Bild, «διαλύθηκε προχτές τη νύχτα στις 12.20, ήταν ξεκάθαρο αυτό που μέχρι τώρα η καγκελάριος της Γερμανίας δεν ήθελε να καταλάβει: η χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανότατα δεν μπορεί πια να αποφευχθεί. Σε εμπιστευτικό κύκλο στο Βερολίνο λέγεται πια ανοιχτά: «Τέρμα, τελειώσαμε, GREXIT...!».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ καγκελάριος δεν αποκλείει πλέον μια ελληνική χρεοκοπία... Αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο υπάρχει εντατικός συνδυασμός για την πιο ακραία κατάληξη. Ειδικότερα, διεξάγονται συζητήσεις για το τι θα πρέπει να γίνει σε πιθανή χρεοκοπία της Αθήνας. Υπό συζήτηση βρίσκονται η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων και ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.

Υψηλόβαθμος Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε στην Bild: "Ακόμα και η καγκελάριος γνωρίζει πια ότι ο χρόνος δεν επαρκεί».

Λίγο αργότερα, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερ διέψευσε το δημοσίευμα της Bild λέγοντας ότι «εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης» και ότι δεν υπάρχει καινούρια τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της ελληνικής χρεοκοπίας και του Grexit.

Reuters: Συζητήθηκε επίσημα σχέδιο πτώχευσης
ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ από το γερμανικό ταμπλόιντ πήρε το Reuters: Επικαλούμενο δύο ευρωπαίους αξιωματούχους μετέδωσε ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε επισήμως στο EuroWorkingGroup συγκεκριμένο σενάριο ελληνικής πτώχευσης. «Οι εκπρόσωποι των κρατών που προετοιμάζουν το επόμενο Eurogroup (EwG) ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβα και έβαλαν στο τραπέζι τρία πιθανά σενάρια.

- Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο λόγω χρόνου.
- Το δεύτερο ήταν η παράταση υπό διαφορετικά σενάρια αναφορικά με τον χρόνο.
- Το τρίτο αφορούσε την πιθανότητα πτώχευσης. Είναι η πρώτη φορά, λένε που το θέμα τέθηκε στον τραπέζι».

Λίγο αργότερα, σε έτερο τηλεγράφημά του, το Reuters μετέδωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κόψει έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος, το Reuters αναφέρει πως «όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κάποια ελπίδα για συμφωνία, τότε θα ήταν τρελό για την ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA. Αν όμως η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε όλα αλλάζουν».

Bloomberg: Τελεσίγραφο 24 ωρών

Το Bloomberg, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι οι πιστωτές ζητούν ολοκληρωμένες προτάσεις από την Ελλάδα για να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ εξετάζουν όλα τα σενάρια στην περίπτωση μη συμμόρφωσης της χώρας. Λιγότερο από 24 ώρες έδωσαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα προκειμένου να τους φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις για να βάλει τέλος στο αδιέξοδο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι «policy makers εξετάζουν όλα τα σενάρια, στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου