Νέα Τουρκική πρόκληση στην “καρδιά” του Αιγαίου με νέα NAVTEX!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με νέα προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο βρίσκεται η Αθήνα, καθώς μετά από ένα μπαράζ προκλήσεων, αιφνιδιαστικά χθες η Τουρκία επανήλθε δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλη περιοχή στην «καρδιά» του Αιγαίου για το διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία με τη NAVTEX 564/15 που εκδόθηκε χθες δέσμευσε την ίδια περιοχή που είχε δεσμεύσει με NAVTEX που ενεργοποίησε λίγο μετά τις εκλογές και οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Κινητοποίηση

Όμως το «λάθος» των Τούρκων επιτελών να συμπεριλάβουν στις συντεταγμένες της περιοχής που δέσμευαν ακόμη και έδαφος της Λήμνου διευκόλυνε την προσπάθεια της Αθήνας και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, που με κινητοποίηση σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., πέτυχαν την απόσυρση της NAVTEX.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία περικλείει τον διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου, Αϊ-Στράτη, της νησίδας Πιπέρι Αλοννήσου και ανατολικά της Σκύρου. Η δέσμευση γίνεται για ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα (από 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015) για «επικίνδυνες δραστηριότητες» καθημερινά από τις 5π.μ. έως 4 μ.μ. με την εξαίρεση των Σαββατοκύριακων και των εθνικών εορτών.

Η NAVTEX αυτή διόρθωσε το λάθος που είχε γίνει με τη συντεταγμένη που επικάλυπτε έδαφος της Λήμνου (κάτι που προκάλεσε την αποδοκιμασία τόσο των Αμερικανών όσο και του ΝΑΤΟ) αλλά παρ’ όλα αυτά απονεκρώνει ένα μεγάλο τμήμα στο κέντρο του Αιγαίου και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και δημιουργεί προβλήματα στους αεροδιαδρόμους UG 33 και UG18.

Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι η έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX γίνεται ενώ έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά συνομιλίες με την Τουρκία για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Επιδίωξη

Στη συζήτηση αυτή η Τουρκία έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας της το θέμα της «αμοιβαίας» κατάργησης πεδίων βολής που δεσμεύονται για μεγάλο διάστημα στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και για τον λόγο αυτόν δέσμευσε το πεδίο βολής ώστε για την κατάργησή του να ζητήσει την κατάργηση και ενός εκ των τριών ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο.

Η ΞΑΦΝΙΚΗ κλιμάκωση της επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα καθώς επιχειρεί να αξιολογήσει εάν πρόκειται για νέα προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά ή για συνήθεις «αναταράξεις» που σημειώνονται τις περιόδους πολιτικής ρευστότητας σε Ελλάδα και Τουρκία.
του Νίκου Μελέτη στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου