Αλ. Τσίπρας: «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης» (vid)

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας απολογισμό της κατάστασης που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για «ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη», ενώ στη συνέχεια έκανε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αυτού του πρώτου 5μήνου. Έφερε δε, και ένα παράδειγμα του ναρκοθετημένου πεδίου που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς είχε συμφωνήσει σε 3% πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, άρα μέτρα 5,5 δις, μαζί με -αναγκαία συστατικά των μέτρων αυτά- συρρίκνωση της δημοκρατίας και αυταρχισμό
 
«Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,

«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η προηγουμένη κυβέρνηση άφησε ένα ναρκοθετημένο πεδίο ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση με την προσοχή της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κατάφερε να πάρει μέτρα όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διευκόλυνση των οφειλετών.

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου. «Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ με την συμφωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.

Τόνισε ότι οι Θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι "η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρτεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού".

Πρέπει μεταξύ των Θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, είπε ο πρωθυπουργός. «Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πώς γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ επισήμανε πως «έχει φτάσει η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν δημόσια. Έχει φτάσει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει σοβαρά για το μέλλον τη ίδιας της ευρωζώνης. Θέλει να οδηγήσει μια χώρα και έναν λαό στην εξαθλίωση και την ταπείνωση; Ή θέλει να βρεθούν οι χρυσές τομές και μια βιώσιμη λύση; Αυτό είναι το δίλημμα της Ευρώπης».

Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι συμφωνίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας, είναι να τερματίσουμε μια πολιτική λιτότητας. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία που δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους. Η συμφωνία πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες και σαφείς ρήτρες για την χρηματοδότηση της χώρας». 

«Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις πάρουμε βάσει αυτών των κριτηρίων. Δεν λειτουργούμε με το βάρος και την πίεση της στιγμής. Έχουμε λάβει εντολή τετραετίας. Όλα τα σενάρια τα εξετάζουμε στο πνεύμα ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η στάση της ψυχραιμίας εκμηδενίζει κάθε απειλή και εκβιασμό».

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Αλέξη Τσίπρα «μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της. Και πιστεύω πως θα το κάνει. Είναι το στοίχημα της Ευρώπης. Για μια Ευρώπη όχι των απειλών και των εκβιασμών».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση. Η εντολή από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας, είναι σαφέστατη: να τερματίσουμε τη λιτότητα»: με αυτή τη φράση –οδικό χάρτη για αυτήν την «τελική ευθεία», όπως την περιέγραψε ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε το δέον γενέσθαι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που «αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση», όπως είπε απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε μια ομιλία που δεν την χαρακτήρισαν τόσο οι υψηλοί τόνοι, όσο η αποφασιστικότητα απέναντι στο κρίσιμο ραντεβού με την Ιστορία, ο πρωθυπουργός κατέδειξε τη διάθεση της ελληνικής πλευράς για έντιμη συμφωνία, κάτι που προϋποθέτει όμως τη μετατόπιση των δανειστών σε λογικές θέσεις («η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής», διεμήνυσε εξάλλου).

Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ επαναλαμβανόμενη λέξη της ομιλίας Τσίπρα ήταν, ενδεχομένως, η «τετραετία» (μαζί με την εντολή για εξάντλησή της), επιλογή που στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες ασφαλώς. Ταυτόχρονα, ένα από τα σημεία της ομιλίας που χειροκροτήθηκαν ιδιαίτερα ήταν όταν ο Αλ. Τσίπρας είπε πως έφτασε, επιτέλους, η ώρα να πληρώσει την κρίση η ολιγαρχία, και όχι -όπως συνέβαινε ως τώρα- ο κόσμος της εργασίας.

Σε μια αναφορά με τη δική της, ιδιαίτερη σημασία, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης , «κάναμε τη γενναία επιλογή να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βλέποντας ότι η κατάσταση θα ήταν μη αναστρέψιμη» (ενν. αν παρέμεναν στην εξουσία οι μνημονιακές κυβερνήσεις). Και σε άλλο σημείο, «γνωρίζαμε από την αρχή πως δεν θα ήταν περίπατος». Ωστόσο, «δική μας ευθύνη και καθήκον, να σηκώσουμε το βάρος, όσο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίζει τις προσπάθειές μας», είχε την ευκαιρία να σημειώσει με έμφαση.

Μια «σκληρή» αναφορά του Αλ. Τσίπρα ήταν όταν κατήγγειλε όχι το σχέδιο ταπείνωσης της κυβέρνησης -αυτό θα ήταν και το λιγότερο, όπως είπε- αλλά το σχέδιο ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού. Ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι προσκλήσεις του προς την Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να πάρει επίσης κρυστάλλινη θέση έναντι του ΔΝΤ αλλά και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της». Εν τέλει πάντως, «η Ελλάδα δίνει μάχη για λογαριασμό της Ευρώπης και των λαών της», δήλωσε καταχειροκροτούμενος.

Ο  Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως και καθυστερήσεις σε τομείς του κυβερνητικού έργου, όχι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, τομείς στους οποίους προφανώς θα ριχτεί μεγαλύτερο βάρος από εδώ και πέρα, όπως υπονόησε. Οι τομείς αυτοί είναι: η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το μέτωπο κατά της διαφθοράς, με τον ομιλητή να κάνει ειδική αναφορά στις μνημονιακές εκείνες δυνάμεις που συνεχίζουν να ορίζουν πλευρές της οικονομικής και πολιτικής ζωής, κάτι που προφανέστατα πρέπει να σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε κάνοντας απολογισμό της κατάστασης που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για «ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη», ενώ στη συνέχεια έκανε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αυτού του πρώτου 5μήνου. Έφερε δε, και ένα παράδειγμα του ναρκοθετημένου πεδίου που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς είχε συμφωνήσει σε 3% πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, άρα μέτρα 5,5 δις, μαζί με -αναγκαία συστατικά των μέτρων αυτά- συρρίκνωση της δημοκρατίας και αυταρχισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου