Έτοιμο το πακέτο των 35 δισ. της Κομισιόν για την ανάπτυξη

Το πακέτο αυτό των 50 δισ. θα είναι διαθέσιμο για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων με την προϋπόθεση οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων....

ΜΕΤΡΑ για αμεσότερη και αποτελεσματική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων άνω των 35 δισ. ευρώ έως το 2020 που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι η ΕΕ σε συνέχεια των όσων προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής υλοποιεί μια από τις υποσχέσεις που έχει δώσει, αλλά ωστόσο αναμένει τις αποφάσεις της ελληνικής βουλής για κύρωση και ψήφιση των προαπαιτουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια Επίτροπος, για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ανέφερε ότι «Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει, ως έκτακτο μέτρο, την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της περιόδου 2007-2013, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δις. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων με την προϋπόθεση οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

Κορίνα Κρέτσου, 





Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιογια την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Επιπλέον εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, μπορεί ακόμη να συνεχιστεί η εισροή πιστώσεων προς τις ελληνικές αρχές, μέχρι το ανώτατο κανονιστικό όριο του 95%, για τις επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

Όσον αφορά, εξάλλου, τη συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η ομάδα αυτή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, έχει στόχο την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τόσο της περιόδου 2007-2013, ως το τέλος του έτους, όσο και της περιόδου 2014-2020.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τεχνική υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και σε άλλες μορφές τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στα κράτη μέλη.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 θα συνίστανται σε 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, καθώς και σε 15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία.

Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διοχετευθούν σε επενδύσεις, για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κακών κοινωνικών συνθηκών, στην έρευνα και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές. Οι πρώτες πληρωμές από τα εν λόγω Ταμεία της ΕΕ, το 2014 και το 2015, ανέρχονται ήδη σε 4,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου