ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 5 Ιουλίου 2015 - ΤΙ; ΠΩΣ; ΠΟΥ;

Δημοψήφισμα,
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ διενέργειας του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι μια εκλογική διαδικασία, όπως όλες οι άλλες, με μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί κομμάτων, αλλά ένα συγκεκριμένο ερώτημα στο οποίο οι εκλογείς θα πρέπει να απαντήσουν «ΟΧΙ» ή «ΝΑΙ» ενώ θα παρέχεται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Επί των διαδικαστικών, η ψηφοφορία θα διαρκέσει
από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 η διαδικασία πραγματοποιείται αυτοδικαίως στα ίδια εκλογικά τμήματα, με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, και κατά παρέκκλιση της διάταξης του εδαφίου τρίτου της παρ. 1 του άρθρου 55 του Π.Δ. 26/2012 (Α΄ 57), με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και με τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και αναπληρωτές αυτών, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Οι ετεροδημότες εκλογείς ψηφίζουν στα κοινά εκλογικά τμήματα. Για το διορισμό και την ενημέρωση των διοριζόμενων στις εφορευτικές επιτροπές, δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Δείτε εδώ το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Διαβατηρίων, στο πλαίσιο του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.


http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/fek64-28062015.pdf για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Θεσμικό πλαίσιο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τον Ν.4023/2011 «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.4023/2011:
  1. Το δημοψήφισμα διενεργείται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
  2. Στο δημοψήφισμα ψηφίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της Επικράτειας.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρο 16 του Ν.4023/2011: το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στη ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το σαράντα τοις εκατό (40%)όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Ερώτημα Δημοψηφίσματος



Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
»Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ

»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.

Το τελεσίγραφο των θεσμών



 Το πολυσέλιδο τελεσίγραφο

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 
Στα ίδια εκλογικά τμήματα που είχαν οριστεί στις εκλογές του Ιανουαρίου, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ενημερώνει επίσης ότι η προετοιμασία του δημοψηφίσματος εκτυλίσσεται ομαλά.

Η κυβέρνηση προωθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη σύντμηση των προθεσμιών του δημοψηφίσματος, ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του στις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έως απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να έχει υπογράψει τη σχετική ΠΝΠ, η οποία προβλέπει την σύντμηση των προθεσμιών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Βάσει των κανονισμών, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων από την ημέρα επικύρωσης της απόφασης από την ελληνική Βουλή.

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ »»»


02/07/2015 «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»


«Η πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός ευρωζώνης είναι εθνικός μονόδρομος, και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο Προεδρικό Μέγαρο.  read more…


02/07/2015 Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο Πρωθυπουργός δεν είχε την παλληκαριά να παραδεχθεί ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών! Δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών. Και ότι τελικά προσυπέγραψε την ίδια την πρόταση των δανειστών!

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες! Χωρίς Ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Με τράπεζες κλειστές. Με αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες. Και πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της.  read more…


01/07/2015 Μήνυμα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα


Ελληνίδες, Έλληνες
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που αφορά το μέλλον του τόπου.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη. Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει.
Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση.  read more…

01/07/2015 Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρετίζουν το ελληνικό δημοψήφισμα


Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, Alfred de Zayas, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan, τόνισαν ότι διακυβεύονται περισσότερα από την υποχρέωση αποπληρωμής του χρέους, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Juan Pablo Bohoslavsky.  read more…

01/07/2015 Η νέα πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς


Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.  read more…

29/06/2015 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης για τις δηλώσεις Juncker


Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια, ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, σχετικά με την Ελλάδα και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)  read more…

29/06/2015 Συνέντευξη Π/Θ Aλέξη Τσίπρα: Η Ελλάδα θα σταθεί όρθια και θα επιμείνουμε στη διαπραγμάτευση


Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ,  ο π/θ Αλέξης  Τσίπρας τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα σταθεί όρθια και θα επιβιώσει παρά τις δυσκολίες, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου. Τη σφραγίδα στις εξελίξεις θα τη βάλει ο λαός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα. (Πηγή: ΕΡΤ)  read more…

28/06/2015 Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις τελευταίες εξελίξεις


Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή.
Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις.

Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.  read more…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου