Λύστε επιτέλους το θέμα με την Ελλάδα! - Επισκόπηση γερμανικού τύπου

Γερμανικός τύπος,
Ένα ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους, η στάση του έλληνα πρωθυπουργού και του γερμανού αντικαγκελάριου αλλά και η διαπίστωση ότι η ΕΕ δεν έχει μόνο το ζήτημα της Ελλάδας να λύσει, είναι τα βασικά θέματα του γερμανικού τύπου.

Η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδο της δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε αναδιάρθρωση του χρέους» και σημειώνει: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι θέλει να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μια αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη πως τις ερχόμενες ημέρες θα υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους.
Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα για υψηλές προσδοκίες καθώς και ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Με το δημοψήφισμα ο Τσίπρας διεύρυνε την ισχύ του, έστησε στον τοίχο την αντιπολίτευση, άφησε να πέσει ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος είχε γίνει βάρος και ακόμα είχε υποστήριξη για το αίτημα του για κούρεμα του χρέους από το ΔΝΤ. Εάν χρησιμοποιήσει τώρα την τελευταία του ευκαιρία και καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις, πολλοί από τους εταίρους δεν θα τον ακολουθήσουν. Εντούτοις θα τον ακολουθήσουν τα αποδυναμωμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ένα όμως πρέπει να παραδεχθούμε για τον Τσίπρα: έχει πιο γερά νεύρα από τους αντιπάλους του».

Η Welt επιχειρεί να εξηγήσει τη σκληρή στάση που τηρεί ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο ζήτημα της Ελλάδας: «Ήταν ο αντικαγκελάριος, ο οποίος μετά το δημοψήφισμα μίλησε με σκληρά λόγια για μια προσπάθεια εκβιασμού εκ μέρους της Ελλάδας. Τέτοιο περίσσευμα κυβερνητικής ευθύνης δεν ήταν πολλοί αυτοί που θα του αναγνώριζαν, ωστόσο ο πρόεδρος του SPD εννοεί σοβαρά την ιδέα ενός μοντέρνου κεντρώου κόμματος. Οι Σοσιαλδημοκράτες διακινδυνεύουν πολλά σε αυτή την ευρωπαϊκή κρίση. Δίνουν προτεραιότητα στην ευθύνη σε σχέση με τα πολιτικά φρονήματα. Αποδεικνύονται για άλλη μια φορά ως στήλες στήριξης της δημοκρατίας και της φιλελεύθερης Ευρώπης».

Άλυτα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ

Η Bild επισημαίνει πως η Ευρώπη έχει και άλλα σημαντικά προβλήματα να λύσει πέρα από την ελληνική κρίση. «Η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη όσο η αμερικανική πολιτεία Λουιζιάνα, έχει τόσους κατοίκους όσο η Μόσχα και η οικονομία της είναι τόσο ισχυρή όσο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Αλλά στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο οι πολιτικοί συμπεριφέρονται ως εάν το θέμα της Ελλάδας να κρίνει την τύχη της ανθρωπότητας. Η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να δει ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα εκτός από την νύχτα της 23ης έκτακτης συνόδου για την Ελλάδα. Για παράδειγμα ότι στη βόρεια Αφρική ένα εκατομμύριο πρόσφυγες περιμένoυν τους επόμενους εμπόρους ψυχών που θα τους φέρουν σε εμάς. Για το λόγο αυτό λύστε το θέμα με την Ελλάδα ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε και σε άλλα προβλήματα».

Τέλος, η ελβετική NZZ παρατηρεί: «Η κρίση στην Ελλάδα συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τώρα. Άλλα προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία, η οποία επιβαρύνει μακροπρόθεσμα την ΕΕ σχεδόν ξεχνιούνται. Άδικα όμως, χωρίς φιλελευθεροποίηση της υπερπροστατευμένης αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη».

Μαρία Ρηγούτσου - Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου