Λούκα Κατσέλη: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες! - ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT!

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της ΕΤΕ, κα. Λούκα Κατσέλη, σε παρέμβαση που έκανε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, για το δημοσίευμα των Fciainanl Times που αφορά κούρεμα καταθέσων, τόνισε ότι «Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες έως το ποσό των 100.000 ευρώ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί».

Είπε ακόμη πως το σενάριο κουρέματος δεν είναι καν στο τραπέζι. Οπως και τόνισε ότι το διέψευσε και στους ίδιους τους δημοσιογράφους των Financial Times, με τους οποίους είχε επικοινωνία.
"Η ρευστότητα θα εξαρτηθεί από την ΕΚΤ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί. Η απόφαση θα κρίνει και το νέο επίπεδο της ρευστότητας καθώς και τα όρια από την Τρίτη και μετά", αναφέρει η Λούκα Κατσέλη. Χωρίς προβλήματα οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ 
Όποιος πολίτης θέλει να πάει στα ΑΤΜ μέσα στο Σαββατοκύριακο και να τραβήξει μέχρι 60 ευρώ, μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να το κάνει", είπε η κ. Κατσέλη.

"Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Η ρευστότητα από την Τρίτη το πρωί θα καθορίσει και το όριο των αναλήψεων. Αυτή η ρευστότητα θα εξαρτηθεί από την ΕΚΤ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί. Η απόφαση θα κρίνει και το νέο επίπεδο της ρευστότητας καθώς και τα όρια από την Τρίτη και μετά" διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα ποσά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες, η εκτίμηση της ήταν η εξής:

"Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετό "μαξιλάρι" μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας. Ας μην κάνουμε σενάρια καταστροφολογίας, από Δευτέρα πρωί η ΕΚΤ εκτιμώ πως θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

Τα χρήματα στις τράπεζες φτάνουν μέχρι το τέλος της Δευτέρας. Θα εξαρτηθεί το όριο από την ΕΚΤ. Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν οι τράπεζες μέσα σε 48 ώρες από την απόφαση της ΕΚΤ. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία για την ασφάλεια και των πελατών και των εργαζομένων".

Ξεκαθάρισε πως οι συναλλαγές δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία, αλλά από την απόφαση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, το πρωί της Δευτέρας:

"Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν περισσότερες συναλλαγές από Τρίτη, Τετάρτη και μετά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το συνολικό πλαίσιο. Οι συναλλαγές δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία αλλά από το χρηματοδοτικό πλαίσιο και το όριο των αναλήψεων και τους περιορισμούς που θα υπάρχουν. Οι συναλλαγές μέσα στα υποκαταστήματα , σιγά σιγά επιτρέπονται όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες για την ασφάλεια όλων μας.

Η φερεγγυότητα των τραπεζών ελέγχεται από την ΕΚΤ. Όσο πιο γρήγορα επανέλθουμε στην ομαλότητα, τόσο πιο εύκολα θα επανέλθουν στην ομαλότητα και οι τράπεζες μας".

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT, υπονομεύει το δημοψήφισμα

Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την εφημερίδα να ανακαλέσει το ψευδέστατο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα.

Το υπουργείο κάνει λόγο για «νοσηρή είδηση» και υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση.

Financial Times

Το δημοσίευμα των Financial Times, που διαψεύστηκε από την πρόεδρο των Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, προκάλεσε τρόμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες με την αναφορά του ότι οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό κούρεμα των καταθέσεων (bail-in) από το φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, οι
Financial Times επικαλούνται για το ρεπορτάζ τους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τα σχέδια που αναφέρει το δημοσίευμα, θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων τουλάχιστον 30% και για ποσά άνω των 8.000 ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στους
Financial Times πως αυτό το σχέδιο και σενάριο αφορά τουλάχιστον μία τράπεζα από τις 4 συστημικές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου