Αύριο το πρωί η Κ.Ο. και η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Δρομολογούνται διαδικασίες αντικατάστασης της Κωνσταντοπούλου;

Με θέμα την κατάσταση στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της κυβέρνησης - Πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η διαδικασία απομάκρυνσής της!

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ αύριο στις 8 το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κρίσιμα θέματα προς συζήτηση: Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της.

Η συνεδρίαση θα είναι κλειστή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν της συζήτησης για τη συμφωνία, αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση των βουλευτών, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αν, δηλαδή, προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή να επιλέξουν το «όχι» ή και να απουσιάσουν ή αν θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους.

Μία ώρα αργότερα, στις 9 το πρωί,θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
 
Δρομολογούνται διαδικασίες αντικατάστασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
Μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος, εξηγεί τη διαδικασία η οποία ακολουθείται σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.

Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής αρκετές είναι οι φωνές που ζητούν την αντικατάσταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στρέφονται εναντίον της.

Αναλύοντας τη διαδικασία που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής σε περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής, ο κύριος Δημητρόπουλος, διευκρινίζει ότι η αντικατάσταση του Προέδρου του κοινοβουλίου, απαιτεί την κατάθεση γραπτής πρότασης από τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι απαραίτητο να κατατεθεί η πρόταση μομφής στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. "Επομένως η κατάθεσή της δεν μπορεί να γίνει πριν από την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής", προσθέτει.

"Σημαντικό είναι η πρόταση να διασαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους υποβάλλεται. Από τη στιγμή που κατατίθεται, η προθεσμία συζήτησης της πρότασης μομφής ορίζεται σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου", λέει ο κύριος Δημητρόπουλος.

"Στη συζήτηση της πρότασης συμμετέχουν έως πέντε από τους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση και έως πέντε ακόμα βουλευτές, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εκείνων οι οποίοι υπέβαλαν την πρόταση. Επίσης, συμμετέχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η Πρόεδρος της Βουλής (ή το μέλος του Προεδρείου κατά του οποίου απευθύνεται η μομφή), καθώς και η κυβέρνηση", συμπληρώνει ο συνταγματολόγος.

Για την υπερψήφιση της μομφής κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών, ενώ όπως ο ίδιος επισημαίνει, στην περίπτωση κατά την οποία περάσει η πρόταση από την πλειοψηφία των βουλευτών, τότε θέση Προέδρου αναλαμβάνει προσωρινά ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου