Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα - Τι συζητήθηκε

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρουσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήταν καλό σημάδι, με δεδομένο πως στην τελευταία συνάντηση του Τσίπρα με τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα, δεν ήταν παρών, υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός έθεσε την ελληνική πρόταση στη συνάντηση με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ, προσπαθώντας να πετύχει κάποιου είδους απεμπλοκή στο θέμα της ρευστότητας.

Εντός ολίγου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στους υπόλοιπους 18 ηγέτες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, την ελληνική πρόταση, με στόχο να υπάρξει λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Προσερχόμενη στην συνάντηση η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Μετά από το σαφές “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Θα διαβουλευθούμε τώρα στο Συμβούλιο πώς θα προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται πια για βδομάδες, αλλά για λίγες μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας. θα ακούσουμε τώρα τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά από το σαφές “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Τη βούληση της Ευρώπης για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ διατράνωσε ο Φρανσουά Ολάντ, εστιάζοντας ωστόσο στη σημασία να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις, βάσει ενός βραχυπρόθεσμου αρχικά προγράμματος.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να καταθέσει σοβαρές προτάσεις», τόνισε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για να διευκρινίσει: «Πρέπει ωστόσο να όλοι να κινηθούμε πάνω σε τρεις άξονες. Την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και να δράσουμε γοργά. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να είμαστε να γρήγοροι και να ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο Ολάντ, αφού ανέφερε πως: «Το ευρωπαϊκό διακύβευμα είναι μεγάλο», κατέληξε: «Υπάρχουν προτάσεις που συζητήθηκαν, πρέπει όμως να αξιολογηθούν και να συμπληρωθούν. Δεν ξέρουμε ωστόσο την έκταση. Μιλάμε κατ΄ αρχάς για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα. Η Ελλάδα όμως πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου