Μέρκελ - Ολάντ: «Λέμε καθαρά, ότι η πόρτα για συζητήσεις είναι ανοιχτή»

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ πριν το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ευρωζώνης Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ άσκησαν πιέσεις στον Αλ. Τσίπρα να αναζητήσει εποικοδομητικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και οι δύο τόνισαν ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα μέσα στην εβδομάδα γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί. «Υπάρχει πίεση χρόνια για την Ελλάδα και υπάρχει πίεση χρόνου για την Ευρώπη», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Αξιόπιστο πρόγραμμα

Οι δηλώσεις έγιναν στο Παρίσι μετά από συνάντηση των δύο ηγετών με αντικείμενο τον συντονισμό των θέσεών τους ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Κορυφής. Η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για το οικονομικό μέλλον της χώρας του. «Ο χρόνος τελειώνει. Δίνουμε σημασία να υπάρξουν αυτές οι προτάσεις αυτήν την εβδομάδα, πρέπει να είναι συγκεκριμένες για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα φέρει στην Ελλάδα περισσότερη ανάπτυξη», τόνισε η Μέρκελ. «Λέμε καθαρά, ότι η πόρτα για συζητήσεις είναι ανοιχτή». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις με στόχο νέο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και τις αντιδράσεις των υπολοίπων 18 χωρών μελών της ευρωζώνης μετά το «ΟΧΙ» γιατί «κι αυτό είναι δημοκρατία».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ποτέ προσωπικό πρόβλημα με Βαρουφάκη

Αλλά και ο γάλλος πρόεδρος συμμερίστηκε την θέση της ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη λύση. «Χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις για να μεταφραστούν από τους υπόλοιπους 18 ως βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», είπε. Επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομία, αλλά και μια ένωση αξιών και ότι σε αυτή υπάρχει χώρος για αλληλέγγυη, μόνο που θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι σέβονται την ετυμηγορία των Ελλήνων.

Από τη Βαρσοβία ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προανήγγειλε δύσκολες εποχές για το νέο ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώττο λέγοντας ότι η κατάσταση που θα βρει με τους συναδέλφους του από τις άλλες χώρες μέλη του ευρώ για εξεύρεση λύσης θα είναι δύσκολη. Τόνισε ότι περιμένει τις νέες ελληνικές προτάσεις, τις οποίες δεν μπορεί να σχολιάσει εάν δεν τις δει. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα μαζί τους.
Ειρήνη Αναστασοπούλου - Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου