Διλήμματα και αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες!

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζει ότι θα γίνει αποδέκτης πιέσεων εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι θα επικαλεστούν την πολιτική αστάθεια που, κατά τη γνώμη τους, επικρατεί στη χώρα....

ΕΝΩΠΙΟΝ σοβαρών αποφάσεων και διλημμάτων βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και εφόσον υπάρξει αίσιο τέλος απόψε στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής real.gr:
• Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό εντός της εβδομάδας. Στη νέα κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχουν οι δυο υπουργοί που ψήφισαν «παρών» στην πρόταση, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, με τους οποίους ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος.

• Απορρίπτει τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σενάρια που στο εσωτερικό της χώρας επανέφερε χθες με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

• Είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπιστεί το θέμα της προσωπικής στρατηγικής -όπως υποστηρίζουν- της προέδρου της Βουλής, αιτήματα που ο πρωθυπουργός βλέπει θετικά.

• Βάζει τέλος στη σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι κινείται στη λογική ίδρυσης νέου κόμματος.
Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει αν θα εισηγηθεί διαγραφή των βουλευτών που δεν υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς για το νέο πρόγραμμα.

Αν το πράξει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το ενδεχόμενο της διάσπασης, με την Αριστερή Πλατφόρμα ουσιαστικά να τίθεται εκτός κόμματος.

Αν δεν το πράξει, θα νομιμοποιήσει τη διαφορετική ψήφο στα πολύ κρίσιμα και δύσκολα νομοσχέδια που επίκεινται για την υλοποίηση του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Η απόφαση είναι όντως δύσκολη, πολύ περισσότερο που οι απόψεις των διαφωνούντων έχουν απήχηση και σε μεγάλο κομμάτι της πλειοψηφίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Mega, έδωσε έμμεσα τη δική του απάντηση σε όσους δεν στήριξαν την κυβέρνηση με την ψήφο τους στη Βουλή:

«Εγώ θα υπέβαλα την παραίτησή μου και θα παρέδιδα την έδρα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, γνωρίζει ότι θα γίνει αποδέκτης πιέσεων εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι θα επικαλεστούν την πολιτική αστάθεια που, κατά τη γνώμη τους, επικρατεί στη χώρα μετά την ψηφοφορία τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και σε αυτή την φάση τουλάχιστον, δεν συζητά άλλα ενδεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου