Το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Εκτός η φορολόγηση των αγροτών και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. 

ΕΚΤΟΣ του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί την Τετάρτη από τη Βουλή βρίσκονται οι ρυθμίσεις για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη θα αφορά:
  1. Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη».

  2. Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.  Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αυτές ρυθμίσεις, η φορολόγηση των αγροτών και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου, αλλά θα πρέπει να ψηφιστούν στο επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές Αυγούστου.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τις δύο ρυθμίσεις από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την καταληκτική συμφωνία για το νέο τριετές μνημόνιο, ερμηνεύται ως κίνηση για να αποφύγει νέες κοινοβουλευτικές περιπέτειες, όπως αυτές της περασμένης Τετάρτης.

Σε εκείνη την ψηφοφορία διαφοροποιήθηκαν συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας στις γνωστές εξελίξεις με τον ανασχηματισμό.

Αυτή τη φορά το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι το ψυχολογικό όριο για την κυβέρνηση είναι οι 120 θετικές ψήφοι, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππάς να τονίζει ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

Στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών έντονες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ το απόγευμα συνεδριάζει το άτυπο πολιτικό συμβούλιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που εναντιώνονται στα μέτρα για τους αγρότες.

Σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να διαλυθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Παραγωγής και Εμπορίου του κόμματος Γιάννης Δριβελέγκας. «Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο μετά από έξι μήνες 'σκληρής' διαπραγμάτευσης κατάφεραν ένα καίριο χτύπημα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, τον  διαλύουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει» τονίζει στην ανακοίνωση του ο κ. Δριβελέγκας.
 
Β. Αποστόλου: Από το 2017 οι επιπτώσεις των μέτρων στον αγρότη

Από το 2017 και μετά θα αρχίσει να καταλαβαίνει ο αγρότης τις επιπτώσεις της συμφωνίας με τους εταίρους υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις στο κομμάτι της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος είναι πολύ οδυνηρές, αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία άφηνε ανοιχτό το θέμα του προσδιορισμού του αγρότη, της ειδικής δηλαδή μεταχείρισης του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ξεκαθάρισε ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν ήταν στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου και πως η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογικής αντιμετώπισης του αγρότη με τους επαγγελματίες ξεκινά από 1/1/2016 με σταδιακή ολοκλήρωση το 2017 όταν και -όπως είπε- θα ξεκινήσουν οι αγρότες να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου