Νίκος Κοτζιάς: Οι σχέσεις Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας γραμμή σταθερότητας στην περιοχή!

ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τη Δευτέρα είχε συνάντηση στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφερόμενος στους δεσμούς χιλιάδων ετών με το Ισραήλ, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, εκτίμησε ότι στο μέλλον θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τον τουρισμό και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση, μετά από τις συζητήσεις που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον Ισραηλινό βασικό σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας και τον υπουργό Ενέργειας, «ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Υπουργό Εσωτερικών και κύριο Διαπραγματευτή για το Παλαιστινιακό, Silvan Shalom, με τον Υπουργό Ενέργειας, Yuval Steinitz και με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, Tzipi Hotevely.

Το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφθηκε το Ίδρυμα Yad Vashem, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, Reuven Rivlin, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ραμάλα, όπου θα έχει συνάντηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Την Κυριακή ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου