Για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS απαιτείται «να αγοραστούν 1-2 μετοχές της»

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ η Ελλάδα το δικαίωμα χρηματοδότησης από την Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS, αρκεί να “αγοράσει 1-2 μετοχές της”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ στο περιοδικό «Index Bezopasnosti», όμως για να συμβεί αυτό «πρέπει να ληφθούν οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις».

«Εάν αγοράσουν, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μετοχές και γίνουν μέλη της Τράπεζας, τότε θα μπορούν να διεκδικήσουν τη χρήση των πόρων της. Δεν υπάρχει σύνδεση του ποσού της συμμετοχής με εκείνο της χρηματοδότησης. Υπάρχει γενική συμφωνία, ότι η δομή των μετοχών των χωρών θα είναι ισορροπημένη», είπε ο κ. Στορτσάκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Κατά το Ρώσο αναπλ. υπουργό η αποδοχή ενός νέου μέλους είναι πάντοτε μια πολιτική απόφαση. «Έτσι έστυσε και πρώτοι ενδιαφέρθηκαν για την Τράπεζα των BRICS οι Έλληνες. Μόλις ο θεσμός λειτουργήσει, το εκτελεστικό προεδρείο θα προετοιμάσει και το ΔΣ θα επικυρώσει τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων νέων υποψηφίων μελών», τόνισε ο κ. Στορτσάκ, ο οποίος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην έγκριση τυχόν ελληνικής αίτησης, συμφωνα με την ιστοσελίδα ellada-russia.gr.

«Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, εάν οι πέντε κυβερνήσεις (σ.σ. των χωρών μελών των BRICS) δώσουν στους διευθυντές τους οδηγία να υποστηρίξουν (σ.σ. τυχόν ελληνικό αίτημα)», επεσήμανε ο Σ. Στορτσάκ, ο οποίος διέκρινε σοβαρές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS. Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός, ενώ το συναλλαγματικό αποθεματικό της Τράπεζας είναι ένα “πορτοφόλι”, τα μέσα του οποίου μπορούν να ξοδευτούν μόνο όταν υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Αναμένεται ότι σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των BRICS θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού της Τράπεζας Ανάπτυξης, που θα αποτελείται αρχικώς από 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων η Ρωσία συνεισφέρει τα 18 δισ. .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου