ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Γκρέγκορ Γκίζι Kοινοβουλευτικού Eκπροσώπου του Die Linke στο ΑΠΕ

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, του Kοινοβουλευτικού Eκπροσώπου του γερμανικού κόμματος ″Η Αριστερά″ (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι.

Η Γερμανία έκανε στην οικονομική κρίση το ακριβώς αντίθετο, λ.χ. παροχές και όχι περικοπές για να αναθερμανθεί η οικονομία. Από την Ελλάδα ζητούν το ακριβώς αντίθετο. Είναι προφανές ότι οι άλλες 18 χώρες του Eurogroup
και οι θεσμοί δυσκολεύονται με την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση όλη την μέχρι τώρα πολιτική της λιτότητας και θέλει μιαν εναλλακτική, τονίζει Γκίζι, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της λογικής αναδιάρθρωσης του χρέους γιατί διαφορετικά η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι υποστηρίζει ότι η καγκελάριος φέρει την κύρια ευθύνη. «Γι’ αυτό της είπα (στο κοινοβούλιο) ότι μπορεί να σώσει την ευρωπαϊκή ιδέα ή και να την καταστρέψει».

Ο Γκρέγκορ Γκίζι στέκεται ιδιαίτερα στα αίτια της σημερινής κρίσης τονίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όταν οι τράπεζες χρεοκόπησαν και θεωρήθηκε ότι μπορούσαν να διασωθούν όλες, δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο κρατικό χρέος. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της δημιουργίας κρίσης και ακριβώς αυτήν δεν θα έπρεπε κανείς να την είχε επιτρέψει.

Τέλος, ο Γερμανός πολιτικός τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, ιδίως την χρειάζεται το ΝΑΤΟ και όλοι κάνουν ως εάν η σχέση με την Ελλάδα να τους ήταν αδιάφορη, ενώ δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Γκίζι γράφτηκε πως με την προχθεσινή σας ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο απομυθοποιήσατε την καγκελάριο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν μη τι άλλο μπόρεσα να τη διαφωτίσω για τα κίνητρα και τα αίτια τη πολιτικής της. Ήταν ενδιαφέρον, πάντως, ότι η Γαλλία και η Αυστρία ήθελαν να συνομιλήσουν αμέσως επί των νέων προτάσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά η Άγγελα Μέρκελ έβαλε φρένο. Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιο ενδιαφέρον της για συμβιβασμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνώμη έχετε για το προκηρυχθέν ελληνικό δημοψήφισμα. Υπήρξε πράγματι ένα τελεσίγραφο εκ μέρους των δανειστών το οποίο να το δικαιολογεί. Θα φέρει κάτι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε εντός 48 ωρών να αποφασίσει, εάν θα πει ναι ή όχι στην προσφορά των θεσμών χωρίς αλλαγές. Έτσι πληροφορήθηκα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να παραβεί όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αν και στην πρόταση (αυτή την θεσμών) δεν περιλαμβανόταν καμιά διαβεβαίωση ότι το ζήτημα του χρέους θα επιλυθεί με βιώσιμο τρόπο. Έτσι, σε μισό χρόνο η Ελλάδα θα βρισκόταν ξανά στην ίδια κατάσταση. Γι’ αυτό δεν μπορούσε να συμφωνήσει και έπρεπε να απευθυνθεί στο λαό, για να πει αν δέχεται ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, υπάρχουν συνέπειες…

ΕΡΩΤΗΣΗ: …Υπάρχει τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κρίση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Χωρίς μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει. Τη σκέψη να το επιτύχει με τη βοήθεια του ESM, τη βρίσκω λογική. Αυτή τουλάχιστον καταλήγει σε μια συμφωνία για το χρέος. Όχι διαγραφή λοιπόν του χρέους, αλλά αναβολή του βάρους των τόκων και της εξόφλησης του χρέους, έτσι ώστε να η Ελλάδα να διαθέτει χρήματα για την ανάπτυξη και μετά να βρει χρήματα να αποπληρώσει το χρέος της. Η όλη αντιμετώπιση του θέματος του χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης θα έπρεπε να γίνει σε μια διάσκεψη για το χρέος. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ακόμα και τη Γερμανία. Στο βαθμό αυτό καταλαβαίνω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ερωτηθεί ο λαός, αλλά εύκολη δεν είναι (η απόφαση αυτή), διότι τώρα οι τράπεζες είναι κλειστές και οι πολίτες στέκονται στην ουρά, κάτι το οποίο καθιστά το δημοψήφισμα δύσκολη υπόθεση.

Δυσκολεύονται οι «18» με την αριστερή κυβέρνηση

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πάντως ότι το κλείσιμο των τραπεζών οφείλεται στο ότι η ΕΚΤ δεν χορήγησε ρευστότητα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι προφανές ότι οι άλλες 18 χώρες του Eurogroup και οι θεσμοί δυσκολεύονται με την αριστερή κυβέρνηση την Ελλάδα, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση όλη την μέχρι τώρα πολιτική της λιτότητας και θέλει μιαν εναλλακτική. Υπάρχει μια υπεροπτική αντιμετώπιση των άλλων, διότι θεωρούν ότι είναι περισσότεροι, ισχυρότεροι και σημαντικότεροι και δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά στον καθρέφτη, που θα τους δώσει μια κυβέρνηση, για να δουν τα λάθη της πολιτικής τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τι είδους αντιπαράθεση είναι αυτή κατά τη γνώμη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά την αντιπαράθεση αυτή δεν πρόκειται για τα χρήματα σε πρώτη γραμμή, αλλά για μια πολιτική ή αν θέλετε για μια ιδεολογική αντιπαράθεση. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ιδεολογικά ξεκάθαρα τοποθετημένος. Έχω μια κάποια κατανόηση γι’ αυτόν διότι ως συντηρητικός πολιτικός έχει δυσκολίες με μια αριστερή κυβέρνηση. Θα είχα και εγώ πιθανόν με μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση. Κάποτε όμως πρέπει να δεχτεί κανείς ως πολιτικός ότι είναι η ώρα να βάλει κατά μέρος τα συναισθήματά του, δεν έχει το δικαίωμα να έχει μια τακτική σύγκρουσης. Είναι τότε ακριβώς που πρέπει να προσεγγίσει μια κυβέρνηση την οποία απορρίπτει ιδεολογικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποια λάθη έχει κάνει κατά τη γνώμη σας η ελληνική κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν είναι άμοιρη λαθών. Όπως και να το κάνουμε όμως είναι νέα, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία και δεν της παραδόθηκε στην πράξη η κυβερνητική εξουσία. Στη θέση της θα είχα από την αρχή καθιερώσει μια έκτακτη εισφορά μεγάλης περιουσίας για τους πλούσιους. Θα είχα, επίσης, συζητήσει ήδη εξαρχής με τους στρατιωτικούς για το πώς μπορούν να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, χωρίς να γίνουν μαζικές απολύσεις.

Η αντίφαση ΔΝΤ και ΝΑΤΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Δεν υπάρχει όμως και μια αντίφαση στο ότι λ.χ. ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε προχτές να μην μειωθούν οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, το ΔΝΤ λέει το ένα και το ΝΑΤΟ το άλλο, αυτό είναι μια αντίφαση. Γι’ αυτό και ρώτησα στο γερμανικό κοινοβούλιο (προχτές) τι επιτέλους ισχύει, αλλά η γερμανική κυβέρνηση σιωπά στο θέμα αυτό. Δεδομένου, όμως, του επιπέδου των ελληνικών αμυντικών δαπανών, θα είχα προσωπικά κοιτάξει πώς μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει με λιγότερα χρήματα, αδιαφόρως του τι λέει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ίσως το λέει επειδή βλέπει την γεωπολιτική συνισταμένη του θέματος πιο ξεκάθαρα από ότι οι θεσμοί. Παίζει αλήθεια αυτή η συνισταμένη κάποιο ρόλο στην συζήτηση για την Ελλάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και την Κύπρο παίζει ένα σημαντικό ρόλο, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες, όλη η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, ιδίως τη χρειάζεται το ΝΑΤΟ και όλοι κάνουν ως εάν η σχέση με την Ελλάδα να τους ήταν αδιάφορη. Η καγκελάριος εικοτολογεί ότι μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή η (ελληνική) κυβέρνηση θα παραιτηθεί και ότι θα έχει να κάνει με μιαν άλλη κυβέρνηση, η οποία αμέσως θα αποδεχθεί τους όρους για τις περικοπές. Αυτό όμως δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καγκελάριος είναι φυσικός και ο κ. Σόιμπλε είναι νομικός, όπως κι εγώ και γνωρίζω τι μπορούν και τι όχι οι νομικοί…

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Εννοείται, δηλαδή, «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρατηρώ ήδη μια σχετική ανασφάλεια. Η καγκελάριος φέρει την κύρια ευθύνη. Γι αυτό της είπα (στο κοινοβούλιο) ότι μπορεί να σώσει την ευρωπαϊκή ιδέα ή και να την καταστρέψει. Και εγώ είμαι φυσικά υπέρ της διάσωσής της.

Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές…

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πώς κρίνετε την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης και του Γιάνη Βαρουφάκη, συνέβαλαν στην πρόοδό τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ήμουν παρών, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις επειδή ο ένας φορά γραβάτα και ο άλλος όχι. Ως πολιτικός μπορεί κάποιος να αισθάνεται προσβεβλημένος για ένα λεπτό, αλλά μετά πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του. Πρέπει, επίσης, κανείς να κατανοήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι θα κάνει ό,τι έκανε η προηγούμενη, διότι διαφορετικά θα αναρωτηθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γιατί τότε την ψήφισαν καν. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Αν κάποιοι θέλουν να υπαγορεύσουν στους Έλληνες τι να ψηφίζουν αυτό δεν δείχνει ότι υπάρχει -αν μη τι άλλο- ένα δημοκρατικό κενό στην Ευρώπη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν αν μη τι άλλο κίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Ήδη όταν ο Παπανδρέου ήθελε να κάνει δημοψήφισμα οι θεσμοί άφρισαν. Στην Ιταλία τοποθετήθηκε ως πρωθυπουργός ένας τραπεζίτης. Όλα αυτά λίγο έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Φυσικά και είναι οι κυβερνήσεις μας και τα κοινοβούλια δημοκρατικά εκλεγμένα, αλλά μια διαφοροποιημένη εκλογή στην Ελλάδα θα πρέπει να τη λάβει κανείς και διαφορετικά υπόψη, από ότι συνέβαινε μέχρι τώρα. Με τα προγράμματα η τρόικα παραβίασε σφοδρά την ελληνική κυριαρχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πως δηλαδή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα προκαθορίστηκαν, οι συντάξεις, οι μισθοί, οι ιδιωτικοποιήσεις οι κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μιαν άμεση επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών. Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα απαιτήθηκαν πράγματα τα οποία κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια αντισυνταγματικά. Αυτό όμως δεν ενόχλησε καθόλου την τρόικα. Αυτό λίγο έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Μπορεί κανείς να θέσει ένα κοινό στόχο για την αποπληρωμή των δανείων, να θέσει τους όρους επίσης, αλλά το πώς θα υλοποιηθούν, αυτό είναι θέμα των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων.

«Έπρεπε κανείς να έχουν αφήσει να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες»

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πως θα μπορούσε κανείς κατά τη γνώμη σας να υπερβεί την κρίση μετά από την αποτυχία των λεγομένων πακέτων σωτηρίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχάς το 90% των δανείων πήγε στις τράπεζες, δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Θα έπρεπε να είχε αφήσει κανείς τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, μετά να ιδρύσει μια νέα τράπεζα, ώστε να αντικαταστήσει τους λογαριασμούς των πολιτών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρηματιών. Οι μεγάλοι δανειστές θα πλήρωναν τότε για την κερδοσκοπία τους. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, τώρα τα χρέη αποπληρώνονται με νέα χρέη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πως θα βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο κατά τη γνώμη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να βγει κανείς, εάν γίνει μια διάσκεψη χρέους για να βρεθεί μια λύση και κυρίως αν ξεκινήσουν επιτέλους οι επενδύσεις στην Ελλάδα και γίνουν μερικές δομικές αλλαγές.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  …Όπως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: …Στις τελευταίες ανήκουν η δημιουργία ενός λειτουργούντος κτηματολογίου για τα ακίνητα, δεύτερον χρειάζεται μια λειτουργούσα υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος και τρίτον φορολογική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία οι έχοντες υψηλή περιουσία Έλληνες να κληθούν να καταβάλουν με διαφορετικό τρόπο. Και απαιτείται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανασυγκρότηση της χώρας, λ.χ. με επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην ηλιακή ενέργεια, στον τουρισμό και στη ναυπηγική. Μόνο τότε θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή ενός μέρους των χρεών.

Καταστροφικά τα αποτελέσματα της λιτότητας

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Την αυστηρή πολιτική λιτότητας δηλαδή την απορρίπτεται εντελώς…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα απολύτως καταστροφικά αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους.

Πρώτον κοινωνικά, έχουμε συσσίτια επί συσσιτίων στην Ελλάδα. Η φτώχια αυξάνεται, πολλοί δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, η ανεργία αυξάνεται δραματικά, στους νέους είναι πάνω από 50%. Δεν θα τους ρωτούσα καν ποια είναι η γνώμη τους για την Ευρώπη…

Δεύτερον είναι ότι είναι οικονομικά καταστροφική, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί, η εσωτερική αγορά καταρρέει , υπάρχουν ολοένα κι λιγότεροι φόροι, από πού θα αποπληρωθούν τα χρέη με μια αυστηρή πολιτική λιτότητας; Αυτό παραμένει μυστήριο. Η Γερμανία έκανε στην οικονομική κρίση το ακριβώς αντίθετο, λ.χ. παροχές και όχι περικοπές για να αναθερμανθεί η οικονομία. Από την Ελλάδα ζητούν το ακριβώς αντίθετο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τι γνώμη έχετε για το ρόλο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τη στάση του προέδρου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην κρίση; Γιατί συντάσσονται απολύτως με τους χριστιανοδημοκράτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή μετέχουν του συνασπισμού. Έτσι, όμως, καθίστανται αναξιόπιστοι. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίζεται με χαμηλούς τόνους και ποδοπατά σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Έπρεπε να απαιτήσει από την Άγγελα Μέρκελ να διαπραγματευτεί ξανά αυτή την εβδομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πώς φτάσαμε κατά τη γνώμη σας στην κρίση; Ποιός φταίει πραγματικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον, όταν εισήχθη το ευρώ δεν είχαμε πολιτική ένωση. Θεώρησαν ότι το ευρώ θα επέβαλε την σύγκλιση. Αυτό έγινε εν μέρει προς τα κάτω. Αυτό έχουμε επίσης και στη Γερμανία με την ατζέντα 2010, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, οι πραγματικές συντάξεις επίσης, ο πλούτος αντίθετα αυξήθηκε, τα κέρδη επίσης, ενώ η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγάλωσε, αυτό ήταν το πρώτο λάθος.

Δεύτερο ήταν, ότι όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης, ενώ ορισμένοι αριθμοί τους οποίους έδωσε δεν ίσχυαν.

Τρίτον, ότι έγιναν λάθη και στην Ελλάδα. Κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής ιδίως η Ν. Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτα. Έχουν ουσιαστικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή.

Αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο καταργήθηκε η ρύθμιση των τραπεζών από χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες. Οι τράπεζες μπορούσαν να κερδοσκοπούν όπως ήθελαν. Όταν οι τράπεζες χρεοκόπησαν και θεωρήθηκε ότι μπορούσαν να διασωθούν όλες, δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο κρατικό χρέος. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της δημιουργίας κρίσης και ακριβώς αυτήν δεν θα έπρεπε να κανείς να την είχε επιτρέψει. Χρειαζόμαστε την κυριαρχία της πολιτικής επί των αγορών. Αντ΄ αυτού οι τράπεζες αποφάσισαν τι θα κάνει η πολιτική και κερδοσκόπησαν τόσο πολύ και τόσο συχνά όσο ήθελαν, διότι ακριβώς επωμίσθηκαν όλο το κόστος οι φορολογούμενοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ασκεί η Άγγελα Μέρκελ μια μάλλον εθνική αντί για ευρωπαϊκή πολιτική, όπως και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί και αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο είναι αυτή η Ευρώπη που θέλαμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, θέλαμε μια Ευρώπη που να είναι συνδεδεμένη με την ειρήνη, την κοινωνική ευημερία, με περισσότερη δημοκρατία, με οικονομική ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και για αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη την λέει η Άγγελα Μέρκελ. Το είπα στην καγκελάριο στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Απαισιοδοξία…

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πως βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Εν τούτοις θα έπρεπε όλοι να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για πολλούς λόγους. Αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς και για τους Έλληνες, για όλα τα μέλη της. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική, διότι ως εθνικά κράτη δεν έχουμε ιδιαίτερο ειδικό βάρος στον κόσμο. Αν όμως έχουμε μια λειτουργούσα Ε.Ε., τότε είμαστε μια αξιοσημείωτη δύναμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τι γνώμη έχετε για το άνοιγμα της Ελλάδας στη Μόσχα και το Πεκίνο. Είναι ορθό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά, πρόκειται για δύο σημαντικές παγκόσμιες δυνάμεις, πρέπει να έχει κανείς επαφές, εκτός αυτού γιατί θα έπρεπε η Ελλάδα να εξαρτάται μόνο από τους δανειστές; Δεν πρέπει κανείς να υπερβάλει, αλλά ένα σχετικό άνοιγμα πρέπει να υπάρξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Γιατί παραιτείσθε αλήθεια από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν παραιτούμαι, απλώς δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (του κόμματος της της αριστεράς «Die Linke») το φθινόπωρο. Θα έπρεπε διαφορετικά να συνεχίσω να είμαι ως το 2019 και τότε θα είμαι σχεδόν 72 ετών. Δεν θέλω να κάνω το ίδιο λάθος που κάνουν άλλοι πολιτικοί, όταν άλλοι συνωστίζονται ήδη (για τη θέση τους). Καλύτερα να σταματήσω όταν έχω φτάσει στο απόγειο της εκτίμησης που απολαμβάνω από τους άλλους. Αλλά θα συνεχίσω όμως να βρίσκομαι στο γερμανικό κοινοβούλιο. Θα ακούτε για μένα.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου