ΤΕΛΕΙΩΣΕ το Eurogroup, επιτέλους συμφωνία...αλλά τι συμφωνία;

Μετά 17 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο ύψους 86 δισ. τριετούς διάρκειας. Στο διάστημα αυτό μέχρι την υπογραφή του νέου προγράμματος θα συνεχιστεί η στήριξη της χώρας από τον Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)

Ντόναλντ Τουσκ: "Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν. Αποφεύγονται οι συνέπειες που θα έφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Θα αναγνωρίσω τις προσπάθειες της Ελλάδας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας..."

Γερούν Ντάισελμπλουμ: "Το κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης, αλλά εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία. Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων. Θα ιδρυθεί Ταμείο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Το Ταμείο θα συμβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά και το χρέος. Θα δοθούν περί τα 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τρίτη και Τετάρτη θα υπάρξει νομοθεσία - Πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή. Νέο Eurogroup μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή. Θα υπάρξουν ψηφοφορίες σε άλλα Κοινοβούλια και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασια για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις"

Ζαν ΚλοντΓιούνκερ: Ηταν επίπονη η συμφωνία όμως επετεύχθη. Εϊμαστε ικανοποιημένοι ως προ της ουσία και ως προς το πλαίσιο της συμφωνίας.

Αγκελα Μέρκελ: Θα υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό. Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα ΕSM, μετά την εκπνοή του τρέχοντος - Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα. Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Το πρόγραμμα θα είναι τριετές, θα υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους και μέσα από το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς θέλουμε το ταμείο να έχει τα περισσότερα δυνατά έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με αυτό που συνέβη και στις άλλες χώρες, απλά εδώ έχει δυσκολότερη εφαρμογή.










Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου