«Ανάπτυξη για να επιστραφούν τα δανεικά...», η δευτερολογία Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο (vid)

ΘΕΛΟΥΜΕ βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουμε πίσω τα δανεικά που πήραμε, απάντησε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωβουλευτές, που στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν στο βάρος που έχουν επωμιστεί οι δικές τους χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά έσπευσε να ξεκαθαρίσει και να διαβεβαιώσει τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, και πως το μόνο σχέδιο που έχει είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ακριβώς για να η Ελλάδα σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

«Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ’ όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

«Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ εξάλλου σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

Απευθυνόμενος τέλος, στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε από πλευράς του, πως «η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953, όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους – και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης».

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου