Μαξίμου: Εκταμιεύονται άμεσα 13 δισ ευρώ - Θετικό το κλίμα στο Euroworking Group

Σε δεύτερο χρόνο, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών - Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά...

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης που σε άτυπη ενημέρωση του μεγάρου Μαξίμου κάνει λόγο για θετικό κλίμα που επικράτησε στο EuroworkingGroup. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές «άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tanea.gr, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.»

Η άτυπη ενημέρωση από το μεγάρου Μαξίμου έχει ώς εξής:
1. Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.

2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.

4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.