Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με... ανοιχτά 3-4 σημεία σε τεχνικό επίπεδο - Συνεδριάζει το ΚΥΣΟΠ στο Μαξίμου

Νέα συνάντηση την Πέμπτη - Τσακαλώτος: «Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο» - Συνεδριάζει το Kυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο Μαξίμου...

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ε. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία βρίσκεται στην τελική της ευθεία.
Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν αφού η κυβέρνηση, όπως τόνισε, έχει την βούληση να δώσει την μάχη. 

Επισκόπηση των ανοιχτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης, με στόχο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει στο νέο Μνημόνιο και στο νέο δάνειο πριν τις 20 Αυγούστου έγινε στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς.  

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τις συζητήσεις με τους Θεσμούς δήλωσε ότι «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο». Ένα από αυτά, όπως είπε, αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη».

Ο κ. Τσακαλώτος έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Επίσης άλλο ένα σημείο είναι το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν τέθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου«. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

 Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής

Εν τω μεταξύ, στις 18.00 πρόκειται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών κυβερνητικών αξιωματούχων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο ΚΥΣΟΙΠ συμμετέχουν οι υπουργοί κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Σταθάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.