Δεκτή κατά πλειοψηφία η Συμφωνία από από τις Επιτροπές της Βουλής – Τις πρώτες πρωινές ώρες η κρίσιμη ψηφοφορία

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα....

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η -σε υψηλούς τόνους- συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, μετά από περίπου εννέα ώρες, με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους δανειστές να γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει τι ώρα θα αρχίσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Στη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι, εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο σήμερα, θα αναγκαστεί να αποδεχτεί στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει αύριο, τη λύση ενός νέου δανείου-γέφυρα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι πιθανόν να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη τη διαφωνία που έχουν ήδη διατυπώσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο πρόγραμμα.

Σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε κείμενο που συνυπογράφει με άλλα 12 στελέχη, εξήγγειλε τη συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος ενάντια στο νέο μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με κυβερνητικά στελέχη και με εκπροσώπους όλων των κομμάτων. 

Τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ανέφερε πως «πρέπει να το ψηφίσουμε, να βρούμε είτε τη χρηματοδοτική γέφυρα – για εμάς δεν είναι προτιμητέα, είτε την πρώτη εκταμίευση βάσει των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως έχουν έρθει στη δανειακή, για να πάει η Ελλάδα παρακάτω και να έρθει η επιθυμητή κανονικότητα στην Ελλάδα».

Για τρίτο μνημόνιο, που έχει χαρακτήρα αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό, και το οποίο εντείνει τις κοινωνικές αδικίες, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ο Σπύρος Λυκούδης από Το Ποτάμι επισήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Και σημείωσε ότι η περίσταση απαιτεί εθνική σύμπνοια την οποία, όπως είπε, «δεν βλέπω να κατανοεί η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας».

Αντιλαϊκή συμφωνία που πρέπει να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Εξάλλου, χαρακτήρισε ως «επίλεκτη μονάδα του Κεφαλαίου» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «ανέλαβε να προωθήσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, καθώς, όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας ξεγέλασε τον κόσμο προεκλογικά και στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολούθησε. Ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι «θα ψηφίσουμε ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τα προαπαιτούμενα». 

Απόσυρση του ν/σ ζητούν οι Στ. Λεουτσάκος, Θ. Πετράκος και Θ. Σκούμας


«Αυτό που γίνεται σήμερα δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας) Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών.

«Έστω και τώρα, έστω και στο παρά πέντε, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου που αποτελεί ντροπή», σημείωσε ο κ. Λεουτσάκος.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Θανάσης Σκούμας. 

Η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έκαναν ότι μπορούσαν στο πλαίσιο μιας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει μη βιώσιμη», επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι διάβασε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά, και διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως υπήρχε, επανέρχεται.

Σχετικά με τις υψηλές αμυντικές δαπάνες που αποτελούν ένα σταθερό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει με κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να απαιτηθεί η εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ύποπτο ότι με τη διάταξη στη νέα συμφωνία όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Γ. Σταθάκης: Να εξοπλιστεί με έγκριση ο ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση επέλεξε στη Σύνοδο Κορυφής (στις 12 Ιουλίου) να καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία, και από εκεί και πέρα αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται από ασφυκτικά περιθώρια, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, το διακύβευμα, όπως τόνισε, είναι απλό και σαφές: «Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας με πλήρη χρηματοδότηση, και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την έγκριση αυτή για το αυριανό Eurogroup, οτιδήποτε άλλο κρύβει κινδύνους».
ΑΠΕ-ΜΠΕ