Γιάνης Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας πιέστηκε για να συνθηκολογήσει!

Γιάνης Βαρουφάκης,
Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε σε αυστραλιανό περιοδικό «The Monthly» ο πρώην υπουργός οικονομικών, μεταξύ άλλων αναφέρει πως το υπουργικό συμβούλιο φάνηκε πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.....

Νέα συνέντευξη παραχώρησε στο αυστραλιανό περιοδικό «The Monthly», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο πρωθυπουργός δέχθηκε πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνθηκολογήσει.

Αναλυτικότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει «Όταν μπήκα στο Μαξίμου, υπήρχε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, η οποία ήταν αρνητικά φορτισμένη. Φαινόταν ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη νίκη του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μόλις λίγες ώρες αργότερα, προσπάθησαν να μετατρέψουν το “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ”, δηλαδή σε μία συνθηκολόγηση».

Υπογραμμίζεται πως ο κύριος Βαρουφάκης στη συνέντευξη δεν κατονομάζει τα στελέχη αλλά υπογραμμίζει πως είδαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως αφορμή εξόδου και όχι ως αφετηρία μάχης. «Όταν το συνειδητοποίησα, αποφάσισα να παραιτηθώ, εφόσον ο Πρωθυπουργός ακολουθεί και ο ίδιος την πολιτική της υπαναχώρησης» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός οικονομικών.

«Ο κ. Τσίπρας με κοίταξε και μου είπε: “Ξέρεις ότι δεν θα μας δώσουν μία συμφωνία. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν. Μετά μου είπε την αλήθεια, ότι άλλα μέλη της κυβέρνηση τον πίεσαν προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού. Ήταν απόλυτα θλιμμένος» σημειώνει στη συνέχεια, αναπαράγοντας την επίμαχη στιχομυθία με τον Πρωθυπουργό τη νύχτα της 5ης προς 6ης Ιουλίου.

«Τότε εγώ του απάντησα ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε βάσει των επιλογών που είχε. Δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω πρόσθεσα και πήγα σπίτι μου. Από τις 4:30 το πρωί έως τις 9:00 συνέγραφα την επιστολή παραίτησής μου, η οποία ήθελα να φανεί υποστηρικτική προς τον Αλέξη. Παράλληλα, ήθελα να καταδείξω τους λόγους για τους οποίους αποχωρώ και ότι δεν εγκαταλείπω εγώ το πλοίο, αλλά το πλοίο από μόνο του εγκαταλείπει την πορεία του», σημείωσε κλείνοντας ο κύριος Βαρουφάκης.