«Αναδιανομή» αντί της «Μείωσης» μισθών στο Δημόσιο, προτείνει η κυβέρνηση!

Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς, το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2016,  προβλέπει πάγωμα του συνολικού μισθολογικού κόστους στο δημόσιο έως και το 2018…

ΣΥΜΒΑΤΟ με τον στόχο για μείωση μισθολογικού κόστους στα 14,8 δισ. ευρώ την τριετία 2016 - 2018 είναι σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους Θεσμούς σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών αλλά “αναδιανομή”.
Η νέα κυβερνητική πρόταση που παρουσιάστηκε στους Θεσμούς από σύμβουλο του πρωθυπουργού,
έχει διαφορές από το “σχέδιο Σταϊκούρα – Μητσοτάκη” τον Νοέμβριο του 2014.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η πρόταση υποκρύπτει συζήτηση από το μηδέν για τους μισθούς καθώς δεν λαμβάνει ως βάση των αποδοχών αυτές του 2014 - κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί υποχώρηση προς τις θέσεις των δανειστών.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως το "άνοιγμα της ψαλίδας" που ζητούν οι δανειστές - διατηρώντας ίδιο το μισθολογικό κόστος- θεωρητικά γίνεται είτε με την αύξηση των μισθών των υψηλόμισθων είτε με τη μείωση των μισθών των χαμηλόμισθων είτε και με τα δυο ταυτόχρονα.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε αυτό το άνοιγμα αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει μείωση, ενώ πιθανότατα "ποντάρουν" και στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από τις αθρόες αιτήσεις που γίνονται για συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται πως το νέο ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.

 Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο


Σύμφωνα με πληροφορίες μας τον νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016 περιλαμβάνει τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην πρόταση θα υπάρξει πάγωμα του συνολικού μισθολογικού κόστους στο δημόσιο έως και το 2018 με στόχο όσο αυξάνεται όσο αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, να μειώνεται σε ποσοστό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εσωτερικές ανακατατάξεις με:
- Σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι περίπου 66.000 υπάλληλοι, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών

– Κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο,

– Δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών

– Αυξήσεις μισθών σε υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης (γενικούς διευθυντές, διευθυντές, προϊσταμένους) μέσω της καταβολής υψηλότερων επιδομάτων
Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, αστυνομικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, δικαστικών και υψηλόβαθμου κλήρου) με αυτά που θα ισχύσουν στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016.