Άνοιξε ήδη η συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Τάκης Χατζής, κυβέρνηση συνεργασίας,

Τούτο σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.....


του Τάκη Χατζή

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έδωσε μια (άμεση και) καθαρή- αρνητική απάντηση στην πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΝΔ.

Ο Γ. Δραγασάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ για την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το όνομά του σε ρόλους και σχέδια που δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντησή του με τον Β. Μεϊμαράκη, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Ερωτηθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να καταδεικνύει την τάση του εκλογικού σώματος- και αν υπήρχε θα ήταν παρακινδυνευμένη καθώς ο Αύγουστος δεν προσφέρεται για μετρήσεις, εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων θα κινηθεί κάτω από το άθροισμα της δύναμής τους στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Θεωρούν ότι το 64% του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, θα κυμανθεί πιθανότατα στο 60%.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής στήριξης από δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του ζητώντας μια καθαρή εντολή. Ενδέχεται να την κερδίσει. Πιθανότερα όμως όχι, τουλάχιστον με την έννοια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Τούτο σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Πάνος Καμένος είναι πρόθυμος, το Ποτάμι δηλώνει ότι η χώρας έχει ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας, η Φώφη Γεννηματά το σκέφτεται, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήδη το έχει προτείνει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και ούτε αναμένεται να τις μάθουμε ως τις εκλογές, μιας και λογικά θα ζητήσει αυτοδυναμία για την καθαρή εντολή και δεν είναι λογικό να ακυρώσει τη συνθηματολογία του.

ΩΣΤΟΣΟ, ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο σχετικός προβληματισμός. Και υπάρχουν πολλοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η δύσκολη και επίπονη δουλειά του 3ου Μνημονίου, χρειάζεται τη συνεργασία του πρώτου κόμματος με το δεύτερο. Αν υπάρξει και άλλο κόμμα, καλοδεχούμενο- λένε. Αλλά τα δύο πρώτα οπωσδήποτε. Όποιος και αν είναι πρώτος, όποιος και αν είναι δεύτερος.
πηγή:  newpost.gr