Σε τροχιά εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ! - Σε ρόλο ρυθμιστή η «Ενωτική Κίνηση»

ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερή Πλατφόρμα, Παναγιώτης Λαφαζάνης,
Σε ρυθμιστή των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται η "Ενωτική Κίνηση" που πρωτοεμφανίστηκε με την ιδρυτική της συνδιάσκεψη στο Σινέ Κεραμεικός στις 21 Ιουνίου.... 

ΣΕ ΡΗΞΗ φαίνεται να οδηγείται η "Αριστερή Πλατφόρμα" και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον κύριο κορμό ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. , την απόφαση για έκτακτο συνέδριο με εκτενείς συζητήσεις και άμεση εμπλοκή των μελών του κόμματος στις αποφάσεις και τη διάθεση να πέσουν οι τόνοι,
εκείνο που συνεχίζει να καταγράφεται στον εσωκομματικό αλλά και τον δημόσιο διάλογο είναι η εμμονή από τα ηγετικά στελέχη της μειοψηφίας της Κ.Ε. και της Κ.Ο. για στάση απεμπλοκής από την συμφωνία και το νέο πρόγραμμα.

Ο Π. Λαφαζάνης από την Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσουν την νέα συμφωνία που θα έρθει στη βουλή, και κάλεσε και τους υπόλοιπους βουλευτές του Σύριζα να μην την ψηφίσουν. Επίσης αφήνει απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν αυτή ψηφίσει και εφαρμόσει νέο Μνημόνιο.

Η "Αριστερή Πλατφόρμα" έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου με σειρά ανοιχτών συγκεντρώσεων ανά την Ελλάδα με προμετωπίδα την iskraΑθήνα , Θεσσαλονίκη , Βόλο , Κέρκυρα-, που απηχεί τις απόψεις της ασκώντας αντιπολίτευση τον Σύριζα. Σε πρόσφατο άρθρο της “καυτός Αύγουστος αλλά πολύ ποιο καυτά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές” παρουσιάζει τον ενδοτισμό της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών.

Η "Αριστερή Πλατφόρμα" δεν αποκλείει ότι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο πριν από το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο την οδηγεί να πάρει τις αποφάσεις της με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έχει στις λίστες εκλογιμότητας τους βουλευτές που καταψήφισαν την συμφωνία.

Στη πλευρά της πλειοψηφίας οι 53+ έχουν χάσει την δυναμική που είχαν εσωκομματικά, απογοητευμένοι ένα μέρος των δυνάμεων της από τις εξελίξεις και την στάση των στελεχών της που στηρίζουν τον Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Σε ρόλο ρυθμιστή η "Ενωτική Κίνηση"

Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της ΕΝ.ΚΙ. στο σινέ Κεραμεικός
Στη πλειοψηφία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει πλέον η ΕΝ.ΚΙ. -Ενωτική Κίνηση- που πρωτοεμφανίστηκε με την ιδρυτική της συνδιάσκεψη στο Σινέ Κεραμεικός στις 21 Ιουνίου. Με πρωτοβουλίες της, Πανελλαδικής εμβέλειας κέρδισε τη μάχη στήριξης της κυβέρνησης, την ενότητα του κόμματος, καθώς επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος, ώστε να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό Σύριζα και τις ανάγκες της κοινωνίας, με συγκεκριμένους ιδεολογικούς, πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους.

Η ΕΝ.ΚΙ. έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω της μεγάλο κομμάτι της βάσης του κόμματος, των οργανώσεων μελών, των Νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς επίσης μέλη της Κ.Ε. και της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη εργάζεται να διαμορφωθεί η ευρύτερη πλειοψηφία ενόψει συνεδρίου του κόμματος – κάτι που κερδίζει την αποδοχή της κομματικής βάσης- από τους 53+ , την πλατφόρμα 2010 του Γιάννη Μπαλάφα, καθώς και με τμήματα που προέρχονται από τον Σοσιαλιστικό χώρο, στη βάση όπως αναφέρουν ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ώστε να περάσουμε από τη σημερινή υποχώρηση σε μια νέα προωθητική φάση.

Το κλίμα αλλάζει υπέρ Τσίπρα και κυβέρνησης στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να στηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Μετά το αρχικό μούδιασμα των μελών του κόμματος από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τον εκβιασμό – με τη πλάτη στο τοίχο – που δέχτηκε η Ελληνική κυβέρνηση, πληθώρα νομαρχιακών επιτροπών και οργανώσεων μελών εξέδωσαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα υποστήριξης της κυβέρνηση και του πρωθυπουργού.
Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκατοντάδες οργανώσεις πανελλαδικά, καθώς και σε Νομαρχιακές Επιτροπές, στηρίζει την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης και της κοινωνικά δίκαιης εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς στηρίζει και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα leftvoice.gr,  πολλές Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδώσει ψηφίσματα, όπωι είναι οι:

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, Ν.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ν.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ν.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΛΚΙΣ, Ν.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, Ν.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε ΣΕΡΡΩΝ, Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, Ν.Ε. ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, Ν.Ε. Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ν.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ν.Ε. Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Ν.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Ν.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ, Ν.Ε. ΞΑΝΘΗΣ, Ν.Ε. ΗΜΑΘΕΙΑΣ, Ν.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, Ν.Ε. ΧΙΟΥ, Ν.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ, Ν.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, Ν.Ε. ΔΡΑΜΑΣ, Ν.Ε. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Ν.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ,Ν.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Στην Α’ ΑΘΗΝΑΣ οργανώσεις όπως στα ΑΝΩ και ΚΑΤΩ Πετράλωνα στηρίζουν την κυβέρνηση και η οργάνωση Δήμου Αθηναίων επίσης. όπου έχουν μαζευτεί περισσότερες από 200 υπογραφές . Εκτός αυτών μεγάλη είναι η στήριξη από Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Στα ψηφίσματα αναδεικνύεται η ενότητα του κόμματος, οι δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες καθώς και η αντιστοίχηση του «κομματικού ΣΥΡΙΖΑ» με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» που αποτελούν σημεία αιχμής σχεδόν του συνόλου των ανακοινώσεων.

Ακόμη ήδη στο Ηράκλειο Κρήτης έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές στήριξης της κυβέρνησης.

Βαρύνουσας σημασίας για τα μέλη του κόμματος είναι η πάταξη της εγχώριας διαπλοκής, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η απόδοση αισθήματος δικαίου στη κοινωνία.

Τέλος, κοινή εκτίμηση είναι πως η εξάμηνη διαπραγμάτευση προκάλεσε ρήγματα στην ασκούμενη πολιτική της Ε.Ε., τα οποία η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να τα διευρύνει και να τα εκμεταλλευθεί σε εύλογο χρόνο προς τη κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη.