Καρποφόρα συνάντηση Λαφαζάνη-Αλαβάνου - Συμπόρευση 'Λαικής Ενότητης' με το 'Σχέδιο-Β'

Παν. Λαφαζάνης, Αλέκος Αλαβάνος, ΛΑΕ, Σχέδιο Β΄, εκλογές,

Ο Πρόεδρος της "Λαϊκής Ενότητας" Παναγ. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον Αλέκο Αλαβάνο επικεφαλής του "Σχεδίου-Β'". 


«Θέλουμε να συμπορευτούμε μαζί απέναντι σε αυτές τις εκλογές εξπρές που εκφράζουν μια βαθύτατη αντιδημοκρατική διαδικασία. Εκλογές που γίνονται υπό την αιγίδα του Γιούνκερ, της Μέρκελ και του Ντάισελμπλουμ», τόνισε στην ομιλία του ο Π. Λαφαζάνης. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σχεδίου-Β', Αλ. Αλαβάνος μεταξύ άλλων τόνισε «πιστεύω ειλικρινά και μετά τη συζήτηση έχω πεισθεί ακόμη περισσότερο,
ότι μπορούμε να αναζωογονήσουμε τη φλόγα της επαναστατικής δημιουργίας που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορούμε να αποδεσμεύσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα από όλους τους περιορισμούς που επιβάλει το ευρώ και οι δανειστές, ότι μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μία κυψέλη απασχόλησης που θα δουλεύει όλος ο κόσμος και ότι μπορούμε να έχουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής, της βιομηχανίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, με τέτοιο τρόπο που θα μπορεί ο κάθε συμπατριώτης μας και ειδικά οι νέοι όταν είναι έξω, να μην ντρέπονται ότι είναι από μια χώρα της ζητιανιάς, της κακομοιριάς».

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:

ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: 
Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ ουσιαστική, φιλική και συντροφική συνάντηση με τον Αλέκο Αλαβάνο ως επικεφαλής του Σχεδίου Β. Περιττό να πω ότι με τον Αλέκο Αλαβάνο έχουμε πάρα πολύ ισχυρούς δεσμούς για δεκαετίες, δεσμούς συντροφικούς, δεσμούς αγωνιστικούς, δεσμούς οι οποίοι είναι αξεδιάλυτοι στην πορεία του χρόνου ανεξάρτητα αν σε κάποια διαστήματα ακολουθήσαμε μια διαφορετική πορεία. Πάντως η φιλία και η συντροφική σχέση έμεινε ακλόνητη και σε αυτό το διάστημα και οι μεταξύ μας εμπιστοσύνη. 

Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία, στη συζήτηση που έγινε, να ξανασυναντηθούμε. Και να ανοίξουμε μαζί ξανά δρόμους συνεργασίας και συμπόρευσης στα πλαίσια της Λαϊκής Ενότητας, του μετώπου που θέλουμε να διαμορφώσουμε απέναντι στα μνημόνια, στη λιτότητα, στην εθνική υποτέλεια. Θέλουμε να συμπορευτούμε μαζί απέναντι σε αυτές τις εκλογές εξπρές που εκφράζουν μια βαθύτατη αντιδημοκρατική διαδικασία. Εκλογές που γίνονται υπό την αιγίδα του Γιούνκερ, της Μέρκελ και του Ντάισελμπλουμ. Οι ίδιοι άνθρωποι, αυτό το σκληρό αντιδραστικό ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λύσσαξε ενάντια στο δημοψήφισμα, τώρα με ιαχές ενθουσιασμού υποδέχεται και υποστηρίζει αυτές τις εκλογές θεωρώντας ότι θα διευρυνθεί η συναίνεση στα μνημόνια, παλιά μνημόνια και το νέο τρίτο μνημόνιο, που συνομολόγησε ο Αλέξης ο Τσίπρας. Διαπράττουν βεβαίως ένα πολύ μεγάλο λάθος. 

Όπως πέσαν έξω αυτοί οι κύριοι στο δημοψήφισμα και με τις ωμές επεμβάσεις τους εκτίναξαν, τότε, στα ύψη το ΟΧΙ, τώρα θα δώσουν μία μεγάλη ώθηση στις αντιμνημονιακές δυνάμεις με τις ωμές επεμβάσεις τους. Ο ελληνικός λαός δεν θα ψηφίσει καθ’ υπόδειξη της ευρωπαϊκής αντίδρασης, καθ’ υπόδειξη του Σόιμπλε, της Μέρκελ, του Νταισελμπλουμ και του Γιούνκερ. Ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει για το μέλλον του. Και θα στηρίξει αντιμνημονιακές προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. 

Πρώτα από όλα τη λαϊκή ενότητα ως εγγύηση ότι τα μνημόνια θα γίνουν παρελθόν και η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία νέα προοδευτική πορεία. Χαιρετίζω για άλλη μια φορά την παρουσία του Αλέκου στα γραφεία μας στη Βουλή. Η συμπορευση μας πιστεύω πως θα δώσει μία θετική ώθηση στο εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας. Η Λαϊκή Ενότητα είναι το μέλλον για μια νέα αντιμνημονιακή Βουλή.

AΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: 
Να πω κι εγώ πως είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση. Αυτό που αισθάνθηκα όμως είναι συγκίνηση. Είχα δεσμευτεί στον εαυτό μου ότι δεν θα πατήσω το πόδι μου σε αυτό το κτίριο όσο σε αυτό εδράζεται ένα κοινοβούλιο της ντροπής που έφτασε στην ακραία ταπείνωση τις περασμένες βδομάδες με τη σημερινή κυβέρνηση. Θέλω να πω ότι αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς διότι υπάρχει πλέον μια εστία εντιμότητας, αξιοπρέπειας, σταθερότητας, ήθους, μαχητικότητας που εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα. 

Πιστεύω ειλικρινά και μετά τη συζήτηση έχω πεισθεί ακόμη περισσότερο, ότι μπορούμε να αναζωογονήσουμε τη φλόγα της επαναστατικής δημιουργίας που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορούμε να αποδεσμεύσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα από όλους τους περιορισμούς που επιβάλει το ευρώ και οι δανειστές, ότι μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μία κυψέλη απασχόλησης που θα δουλεύει όλος ο κόσμος και ότι μπορούμε να έχουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής, της βιομηχανίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, με τέτοιο τρόπο που θα μπορεί ο κάθε συμπατριώτης μας και ειδικά οι νέοι όταν είναι έξω, να μην ντρέπονται ότι είναι από μια χώρα της ζητιανιάς, της κακομοιριάς. Να είναι περήφανοι ότι είναι σε μια χώρα η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια το μέλλον. 

Σε αυτό το στόχο θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο η ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τον οποίο θέλω να πω μόνο ένα πράγμα. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο κάθε οικογένεια μπορεί να τον βάλει σπίτι της χωρίς να έχει κανένα φόβο. Του οποίου το ήθος έχει δοκιμαστεί. Έμείς η αντιπροσωπεία του Σχέδιου Β μπορούμε να μεταφέρουμε στα μέλη του σχεδίου Β, καταρχήν τη συμφωνία μας και πιστεύω ότι θα εγκριθεί συντριπτικά, ευχαριστώ πολύ.

Στη συνέχεια ακολουθούν ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Παν. Λαφαζάνη:

Ο Νίκος Παππάς, από τους στενότερους συνεργάτες του Α. Τσίπρα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαστεί με ΝΔ ΠΟΤΑΜΙ ΠΑΣΟΚ, άρα θεωρεί ότι μπορεί να διασφαλίσει την ανοχή της Λαϊκής Ενότητας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 1ο κόμμα;

Π. Λαφαζάνης: Καταρχάς δεν ξέρω τις δηλώσεις του κ. Παππα και επομένως δεν θέλω να μιλήσω προσωπικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεργαστεί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και έχει συνεργαστεί θαυμάσια γιατί έχει ψηφίσει μαζί τους το 3ο σκληρό σκληρότατο μνημόνιο της λιτότητας και της υποτέλειας. Επομένως συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις υπάρχει, εγκαινιάστηκε και πολύ φοβάμαι ότι μετεκλογικά θα οδηγηθούμε σε σχήματα κυβερνητικά με στηρίξεις τέτοιου τύπου. Από εκεί και περά οπως έχω δηλώσει η ΛΑΕ και το ξεκαθαρίζω αυτό για άλλη μία φορά για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ με κόμματα που έχουν συνομολογήσει μνημόνια, έχουν στηρίξει μνημόνια και έχουν εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές. Με αυτά τα κόμματα είμαστε σε πλήρη αντίθεση. Απέναντι στα μνημόνια και στις μνημονιακές πολιτικές έχουμε πόλεμο. Διότι καταστρέφουν τον τόπο και δεν αφήνουν να έχει καμία απολύτως προοπτική και κανένα απολύτως μέλλον.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμας σας αποκαλεί ΣΥΡΖΑ Β. και λέει χαρακτηριστικά ότι πάντα το Ριμέικ είναι πάντα χειρότερο από το πρωτότυπο. Το σχόλιό σας.

Π. Λαφαζάνης: Καταρχάς , εγώ θα του συνιστούσα να βλέπει περισσότερο και καλύτερα κινηματογράφο. Γιατί θα βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα και όχι γενικούς κανόνες. Οι γενικοί κανόνες και οι απόλυτες αλήθειες εύκολα λέγονται, αλλά πολλές φορές διαψεύδονται από την ζωή. Από εκεί και πέρα, θα είναι λάθος το ΚΚΕ να θεωρήσει σε αυτήν την εκλογική μάχη, ότι ο κύριος αντίπαλός του είναι η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Εμείς δεν θεωρούμε αντίπαλό μας το ΚΚΕ, δεν θεωρούμε αντίπαλό μας καμία αριστερή, προοδευτική, αντιμνημονιακή δύναμη. Θέλουμε αντιθέτως να συνεργαστούμε με όλες αυτές τις δυνάμεις. Να διαμορφώσουμε ένα πολύ μεγάλο, κοινό μέτωπο. Για αυτό και η πρόσκλησή μας , είναι ανοιχτή και παραμένει, ανεξάρτητα του τι λέει ο κ. Κουτσούμπας ή οποιοσδήποτε άλλος από την ηγεσία του ΚΚΕ. Η πρόσκλησή μας λοιπόν είναι ανοιχτή και παραμένει, και προς το ΚΚΕ. Έχουμε κοινές ιστορικές παραδόσεις, έχουμε πάρα πολλά κοινά, δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα συνεκτικό, που να δώσει ζωογόνο εναλλακτική προοπτική στη χώρα. Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε μαζί, να συμπορευτούμε σε αυτό το μεγάλο μέτωπο που θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε. Αυτή είναι η πρόσκληση μας, σταθερή, μόνιμη, επίμονη, γόνιμη και ελπιδοφόρα.

Στις Σκουριές παρότι ο διάδοχός σας ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε να ανασταλεί προσωρινά το έργο, έπεσε ξύλο όπου συμμετείχε στην διαδήλωση και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι την πολιτική ευθύνη την έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός; Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Β. Μεϊμαράκης; Σκέφτεστε να ψάξετε το θέμα;

Π. Λαφαζάνης: Την πολιτική ευθύνη, βεβαίως την έχει η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας και ειδικότερα ο Υπουργός Δημοσίας τάξης. Μπορεί να παραιτήθηκε η κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κυβέρνηση η χώρα. Είναι απαράδεκτο να επιτίθεται η αστυνομία σε διαδηλωτές που έχουν 100% δίκιο και κάνουν ειρηνική πορεία. Εντελώς απαράδεκτο, και αυτού του είδους οι αυταρχισμοί, η αστυνομοκρατία, θυμίζει άλλες εποχές. Και λυπάμαι πάρα πολύ, να χρησιμοποιεί και αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους ενάντια σε διαδηλωτές, που έχουν 100% δίκιο.
πηγή: iskra.gr