Μοοdy's: Αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος λόγω πολιτικών εξελίξεων

H Moody's υποστηρίζει ότι «η επιτυχία του τρίτου πακέτου διάσωσης δεν είναι σίγουρη σε καμία περίπτωση, διατηρώντας τον κίνδυνο ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης υψηλό καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος»


Ο οίκος αξιολόγησης Moody's χαρακτηρίζει την υπερψήφιση του μνημονίου απ' την ελληνική βουλή ως ένα θετικό πιστωτικό γεγονός, τονίζοντας, παράλληλα ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup απομακρύνεται την βραχυπρόθεσμη πίεση ρευστότητας ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα ύψους 3,4 δισ ευρώ της ΕΚΤ στις 20 του μήνα.

Ωστόσο υπογραμμίζει πως λόγω των πολιτικά αμφιλεγόμενων απαιτήσεων που συνδέονται με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο κίνδυνος εφαρμογής του παραμένει πολύ υψηλός κατά τη συνολική χρονική διάρκεια του προγράμματος που φθάνει ως το 2018.

Ακόμη αναφέρεται και στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου στην ελληνική Βουλή λέγοντας ότι η «ψηφοφορία διάβρωσε την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μόλις 118 απ' τους 162 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριξαν το μνημόνιο, κάτω δηλαδή απ' τους 120 βουλευτές που θεωρείται ως το κατώτατο αποδεκτό όριο για κυβέρνηση μειοψηφίας. Ως αποτέλεσμα, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τις επόμενες μέρες. Η αποτυχία εξασφάλισης μίας ψήφου εμπιστοσύνης θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος».

Και συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Η σκληρή στάση κάποιων μελών της Ευρωζώνης κλειδιά απέναντι στην Ελλάδα – και ο πιθανός ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο όποιο τρίτο πακέτο διάσωσης, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και μία αναδιάρθρωση του χρέους προς τους επίσημους φορείς – μειώνει τη βεβαιότητα επίτευξης μίας ανθεκτικής πολιτικής συμφωνίας για το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, ακόμα και εάν μία πολιτική συμφωνία επιτευχθεί, με ή χωρίς περαιτέρω δάνειο - “γέφυρα”, οποιεσδήποτε αποκλίσεις στην εκτέλεση του προγράμματος από μέρους της Ελλάδας θα αυξήσει περαιτέρω τις αμφιβολίες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής υποστήριξης της ίδιας της χώρας απ' τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτή η αβεβαιότητα συνδέεται με την περιορισμένη ικανότητα των ελληνικών Αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και τη σημαντική κοινωνική και πολιτική αντίσταση που υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω απ' τους όρους της χρηματοοικονομικής διάσωσης
.
Κατά την άποψη μας η επιτυχία του τρίτου πακέτου διάσωσης δεν είναι σίγουρη σε καμία περίπτωση, διατηρώντας τον κίνδυνο ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης υψηλό καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος».