Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Πράσινο φως για το ελληνικό πρόγραμμα (vid)

Συμφωνία στο Eurogroup - Στα 86 δισ ευρώ το ύψος του Προγράμματος - Τα 25 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Στα 26 δισ το ύψος της πρώτης δόσης...

ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που ανοίγει το δρόμο της χρηματοδότησης της χώρα μας με 86 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, και με τη χορήγηση της πρώτης δόσης 26 δισ. μέχρι τις 20 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Στην συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτησε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο συνολικός φάκελος της χρηματοδότησης θα φτάσει στα 86 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Τα χρήματα θα αρχίσουν να δίνονται μετά την πρώτη αξιολόγηση, ενώ για τη βιωσιμότητα του χρέους ανέφερε ότι θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Επίσης, ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο θα μπορεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας το ΔΝΤ.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στο Reuters αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «αλλά με κάποια πρόσθετα μέτρα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε τη συμφωνία, ενώ ευχαρίστησε τα τεχνικά κλιμάκια που «δούλεψαν σκληρά». Τόνισε ότι ήταν απαραίτητη η συμφωνία για να υπάρξει εμπιστοσύνη και χαρακτήρισε ευρεία και περιεκτική τη συμφωνία που προσυπογράφεται από το Eurogroup.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ