Στη Βουλή η δικογραφία για τα Leopard - Εμπλοκή Γιάννου Παπαντωνίου, νέα δίωξη κατά Θ. Λιακουνάκου

Η Βουλή είναι η μόνη αρμόδια να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Γιάννου  Παπαντωνίου κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004 όσον αφορά τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη....

Η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διαβιβάζει στη Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη δικογραφία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου...

Για την ίδια υπόθεση η εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκου και ακόμη 12 αξιωματούχων. Υπενθυμίζεται, πως πριν μερικούς μήνες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής είχε γίνει έφοδος στο σπίτι του Θωμά Λιακουνάκου.

Το επίμαχο χρονικό διάστημα και το όφελος του Θ. Λιακουνάκου

Η Βουλή ως μόνη αρμόδια θα πρέπει να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004 όσον αφορά τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard. Τα χρήματα αυτά, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, τα χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!

Απιστία σε βαθμό κακουργήματος και "ξέπλυμα"

Την έρευνα για την υπόθεση αυτή είχαν διενεργήσει οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος με εντολή της κυρίας Ράικου.

Πριν από μήνες η οικονομική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα στο γραφείο και στο σπίτι του κ. Λιακουνάκου, κατόπιν εντολής των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Πλέον, η προκαταρκτική εξέταση (έρευνα) ολοκληρώθηκε και ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου,και για ηθική αυτουργία σε απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) σε βάρος του κ. Λιακουνάκου.

Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και ο κ. Λιακουνάκος

Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Ωστόσο, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως, προέκυψε ότι μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα directnews.gr, ότι ο Θ. Λιακουνάκος, προμηθευτής όπλων, έχει απολογηθεί στους ανακριτές και για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων και έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας.