Εύσημα από το Ινστιτούτο Stratfor στην Κίνα - Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην αχανή Κίνα!

Η πρόσφατη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος χαρακτηρίζεται από το STRATFOR και το ΝΔΤ ως «προσπάθεια απελευθέρωσης του εμπορίου από την κυριαρχία του δολαρίου και ως άνοιγμα του Πεκίνου προς την ένταξη του γιουάν στο διεθνές νομισματικό καλάθι συναλλαγών»....


ΜΠΟΡΕΙ η κινεζική οικονομία να ξεπέρασε την ιαπωνική και να αναταγωνίζεται την αμερικανική για την πρώτη θέση, ωστόσο η υπερδύναμη εισέρχεται σε μεταβατική περίοδο αβεβαιότητας, τονίζει η έκθεση του Ινστιτούτου Stratfor, σχολιάζοντας πως αυτό είναι το τίμημα σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή.

Ο αναλυτής Rodger Baker βλέπει αλλαγή ακόμη και σε αυτό που αποτέλεσε σοκ για τη συναλλαγματική αγορά και το διεθνές εμπόριο, δηλαδή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το γιουάν κατά 2% στην σταθμισμένη συναλλαγματική του ισοτιμία με το δολάριο.

Οπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είδε την κίνηση διαφορετικά, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται καν για υποτίμηση, αλλά για συμμόρφωση με τις επιταγές ποσοτικής χαλάρωσης».

Επιπλέον, ο Rodger Baker χαρακτηρίζει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος ως «προσπάθεια απελευθέρωσης του εμπορίου από την κυριαρχία του δολαρίου και ως άνοιγμα του Πεκίνου προς την ένταξη του γιουάν στο διεθνές νομισματικό καλάθι συναλλαγών».

Ο στόχος μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτροχιαστεί, τονίζει ωστόσο ο ειδικός του Stratfor, εκτιμώντας ότι οι κινεζικές εξαγωγές επιβραδύνθηκαν, οι επενδύσεις μειώθηκαν και το ζητούμενο να στηριχθεί η οικονομία στην εσωτερική κατανάλωση, επιφυλάσσει μια επεισοδιακή αν όχι χαοτική μεταβατική περίοδο.

Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην αχανή Κίνα, είναι «πανταχού παρόντα, ακόμη και στην ραχοκοκαλιά της κινεζικής οικονομίας, τις βιομηχανικές ζώνες όπως το Τιανζίν, όπου η χημική μόλυνση και οι εκατό νεκροί στην αποθήκη που ανατινάχθηκε, επισκίασαν μία ακόμη φορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Πεκίνου να κερδίσει τη διεθνή εμπιστοσύνη», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ενδεικτικό του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στην παλαιά και νέα φρουρά, είναι ότι το ετήσιο συνέδριο στρατιωτικών και βετεράνων του Λαικού Κόμματος, οι οποίοι ως τώρα είχαν επίσημα ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής, αναβλήθηκε, καθώς όπως εκτιμά το Ινσιτούτο Stratfor, ο Κινέζος πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το ταξίδι του στις ΗΠΑ διαχωρίζοντας τη θέση του σε σημείο ρήξης με το παλαιό κατεστημένο.