«Ευρωενωσιακού» προσανατολισμού συγκυβέρνηση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η επόμενη μακράς πνοής, τριετούς τουλάχιστον διάρκειας, διακυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει σε μια κατεύθυνση εθνικής ανασυγκρότησης και κοινωνικοπολιτικής συναίνεσης για την απαλλαγή από τις εθνοκτόνα μνημόνια…

 γράφει ο Σπύρος ΓΚΑΝΗΣ

ΤΡΙΑ μόλις εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από το άνοιγμα της κάλπης της Κυριακής 20ης  Σεπτέμβρη και στο πολιτικό σκηνικό άρχισε να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το εκλογικό αποτέλεσμα που θα αναδείξει την επόμενη βουλή της 21ης Σεπτέμβρη 2015.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη νεότερη και έγκυρη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τις δυο πρώτες θέσεις με διαφορά …στήθους καταλαμβάνουν, όπως αναμένονταν άλλωστε τα δυο  συστημικά κυβερνητικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γεγονός που προοιωνίζει,  κατά την άποψη του γράφοντος, και την εκπλήρωση των προσδοκιών του ευρω-ιερατείου Βρυξελλών και Βερολίνου για συγκυβέρνηση Ευρωενωσιακού προσανατολισμού μακράς πνοής.

Από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ “απαλλαγμένος από τα βαρίδια” της αριστερής-κομμουνιστικής ΛΑ.Ε. και των “εθνο-πατριωτών” των ΑΝ.ΕΛ. και από την άλλη η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ “αναβαπτισμένη” υπό την ηγεσία του “κομματικού” και "άφθαρτου" Βαγγέλη ΜεΪμαράκη φαίνεται να εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις που επιδιώκει το ευρωιερατείο Βρυξέλλών-Βερολίνου για σταθερή συγκυβέρνηση μακράς πνοής, τουλάχιστον τριετίας, που θα εγγυηθεί την εφαρμογή του Προγράμματος, βλέπε Μνημονίου, την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος  και τέλος την απαραίτητη μίνιμουμ εργασιακή …ειρήνη που θα εξασφαλίσει μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ


ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ θέση, που θα αναδειχθεί και σε “αξιωματική αντιπολίτευση”, φαίνεται να καταλαμβάνει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για την οποία η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος προαλείφεται σαν …πεδίο δόξης λαμπρό αφού απαλλαγμένη από κατηγορίες θα έχει την δυνατότητα να ενσωματωθεί στο κοινοβουλευτικό σύστημα και να διαδραματίσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση στα δεξιά του κοινοβουλευτικού συστήματος, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής συστημικής ακροδεξιάς.

Το ΚΚΕ, στην 4η θέση, διατηρεί τις δυνάμεις του και στην επόμενη βουλή για να συνεχίσει την ίδια μοναχική αντιπολιτευτική πολιτική συνεπές στην μεταπολιτευτική του πορεία περιμένοντας τη .... λαϊκή επανάσταση.

ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΠΟΤΑΜΙ διεκδικούν την 5η και 6η θέση πρόθυμοι και οι δύο να συμμετάσχουν ή και να στηρίξουν συγκυβερνήσεις “Ευρωενωσιακού ρεαλισμού”. Για το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πούμε ότι η απαλλαγή του από το "βαρίδι" Ευ. Βενιζέλος και η συνεργασία του με την ΔΗΜ.ΑΡ. του άφθαρτου Θανάση Θεοχαρόπουλου, λειτούργησαν θετικά αναδεικνύοντας σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τη Δημοκρατική Συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη.

Η νεοσύστατη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΛΑ.Ε.) του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με προίκα την “αφρόκρεμα” των στελεχών της ανανεωτικής κομμουνιστικής αριστεράς, των προερχομένων από τον ενιαίο πάλαι ποτέ Σύριζα,  φαίνεται να εισέρχεται στην επόμενη βουλή προωθώντας την διαφορετική πολιτική μιας ρεαλιστικής αριστερής διακυβέρνησης απαλλαγμένης από την ευρωενωσιακή κηδεμονία Βερολίνου-Βρυξελλών. Μιας αριστερής πολιτικής πρότασης διακυβέρνησης η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί περεταίρω και να προσαρμοστεί στο εφικτό και τον ρεαλισμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, κατά την άποψη του γράφοντος, η επόμενη μακράς πνοής, τριετούς τουλάχιστον διάρκειας, διακυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει σε μια κατεύθυνση εθνικής ανασυγκρότησης και κοινωνικοπολιτικής συναίνεσης προκειμένου η ελληνική κοινωνία να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις, τις στρεβλώσεις και τις εθνοκαταστροφικές μνημονιακές δεσμεύσεις των τελευταίων χρόνων.