Κρυφό κούρεμα στο χρέος

ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους στα μισά θα οδηγήσει μια νέα παράταση της ωρίμανσης των δανείων και η μείωση των επιτοκίων, εκτιμά το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IFW).


Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου του Κιέλου εξέτασαν πόσο θα κοστίσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν υιοθετηθεί μια νέα παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 20-30 έτη.

Στους υπολογισμούς τους υπέθεσαν ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο (το επιτόκιο που οι κεντρικές τράπεζες χρεώνουν στις εμπορικές) στα επίπεδα του 5% (το ίδιο ύψος που υιοθετεί στις εκτιμήσεις της η Παγκόσμια Τράπεζα) και ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας 1,5% σε όλο το διάστημα εξυπηρέτησης των δανείων της.

Διαπίστωσαν ότι, με αυτά τα δεδομένα, η παρούσα αξία των δανείων ονομαστικής αξίας 184 δισ. ευρώ που οφείλονται στις χώρες της ευρωζώνης υποχωρεί στα 87 δισ. ευρώ.
Η πρόταση της παράτασης αποπληρωμής των δανείων έχει πέσει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τη σθεναρή αντίσταση των ευρωπαϊκών χωρών σε ένα ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι οικονομολόγοι του IFW διαπίστωσαν ακόμη ότι μια νέα επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων κατά 20 έτη θα οδηγούσε σε μείωση της παρούσας αξίας των προς αποπληρωμή δανείων στα 43 δισ. ευρώ ενώ μια παράταση κατά 30 έτη στα 30 δισ. ευρώ.

Με βάση το ίδιο μοντέλο υπολογισμών, η αξία του ύψους 86 τρισ. ευρώ τρίτου πακέτου στήριξης υποχωρεί στα 59 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με μια άλλη τροποποιημένη υπόθεση εργασίας, η αξία του νέου δανείου θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στο μηδέν.

Στο μοντέλο αυτό υιοθετείται προεξοφλητικό επιτόκιο ύψους 7%, το οποίο μειώνει την παρούσα αξία των οφειλομένων δανείων στα 8 δισ. ευρώ.

Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθεί η επιστροφή εσόδων 7,7 δισ. ευρώ που η ευρωζώνη θα εισπράξει ώς το 2018 από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η αξία του τρίτου δανείου σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γερμανών οικονομολόγων είναι επί της ουσίας μηδενική.
πηγή: efsyn.gr