Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στην «πρώτη» του υπουργικού

ΜΕΤΑ την πρώτη κυβερνητική κρίση που οδήγησε στην παραίτηση του υφυπουργού Υποδομών Δημήτρη Καμμένου και τη στοχοποίηση του υφυπουργού Αγρτοικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, συγκαλείται στις 11:00 το πρωί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος που δεν έγινε αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ήταν επειδή ο πρωθυπουργός έπρεπε να ταξιδέψει για Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής γαι το μεταναστευτικό.

Μία ώρα νωρίτερα, στις 10:00 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη.
 
Σύμφωνα με το ρεπορταζ της ιστοσελίδας topontiki.gr, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του, αλλά να στείλει και τα μηνύματα του με πολλαπλούς αποδέκτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ενοχλημένος από την ανακοίνωση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αναλάβει προσεχώς σχετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο» πρόκειται να προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «πιεστική αναγκαιότητα το τρέξιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και την αντιμετώπιση των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων».

«Το κυβερνητικό έργο θα αξιολογηθεί σύντομα» θα τονίσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα που δεν υπάρχει η κεντρική διαπραγμάτευση θα τους παρακολουθεί ο ίδιος σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να «κόψει» τους υπουργούς του από τα κανάλια Θα ζητήσει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μην βρίσκονται καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά να κυβερνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, με μετρήσιμους στόχους.

Ο Αλ. Τσίπρας θα αριθμήσει τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, είναι οι εξής:

- Πρώτη προτεραιότητα, να «τρέξει» η συμφωνία με τους δανειστές, με ορίζοντα-όπως χαρακτηριστικά θα πει-τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

- Δεύτερη προτεραιότητα, να λήξουν θετικά για τη χώρα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει κατορθώσει να πετύχει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Πρωτίστως, η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και του μηδενικού ελλείμματος, η συζήτηση για τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Εθνικός διάλογος για την παιδεία

- Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα ανοιχτά μέτωπα της υγείας και της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να εξαγγείλει εθνικό διάλογο για την παιδεία.

Πόλεμος με διαφθορά-διαπλοκή
 
- Τέταρτον, ο Αλ. Τσίπρας θα κηρύξει «πόλεμο» στη διαφθορά και τη διαπλοκή, τα περισσότερα μέτρα όμως θα τα εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Μεταναστευτικό
- Και πέμπτον, θα κάνει ειδικές αναφορές στο μεταναστευτικό.

Κυβερνητική Επιτροπή
Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα ανακοινώσει τα συλλογικά όργανα της νέας κυβέρνησης, την Κυβερνητική Επιτροπή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής πολιτικής κ.λ.π.