ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ μόλις κλείσουν οι κάλπες - Τι φέρνει το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

φοροεπιδρομή, πολιτική,

Αμέσως μετά τις εκλογές, έρχονται αναδρομικές αυξήσεις φόρων για αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα της τάξης των 3.500-4.000 ευρώ το μήνα αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που θα (ξανα-)πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερη προκαταβολή φόρου.


ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ των εκλογών της 20ης Σεπτεβρίου έρχεται νέα Κυβέρνηση ή... Συγκυβέρνηση μαζί με... "μεταρρυθμίσεις" του 3ου Μνημονίου... έρχονται αναδρομικές και... προκαταβολικές αυξήσεις φόρων - Φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις Ε1 - Προκαταβολή φόρου εισοδήματος 55% για 600 χιλ. αγρότες - 30% μεγαλύτερος φόρος πολυτελούς διαβίωσης για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων - Επιπλέον έκτακτη εισφορά...

Τα σκληρά μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισε να λάβει, αλλά και τα επόμενα που δεσμεύεται ήδη να λάβει και η επόμενη, θα εποπτεύσει το Eurogroup που συνεδριάζει το διήμερο 11-12 Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο.

Αμέσως μετά τις εκλογές, έρχονται αναδρομικές αυξήσεις φόρων για αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα της τάξης των 3.500-4.000 ευρώ το μήνα αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που θα (ξανα-) πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερη προκαταβολή φόρου. 

Οι διατάξεις αυτές έχουν ήδη ψηφιστεί Ιούλιο και Αύγουστο μέσα "στα μπάνια του λαού", ενώ έρχονται και νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2016 και μετά, τα οποία καλείται από τώρα να ετοιμάσει η ...επόμενη κυβέρνηση.
 
Ευθύς μόλις κλείσουν οι κάλπες όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει:
 
- Να πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2015. Τα εκκαθαριστικά θα έρθουν στο τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά η πληρωμή (εφάπαξ ή της α΄δόσης) θα γίνει έως 30 Οκτωβρίου. Συνολικά θα εισπραχτούν 2,65 δισ. ευρώ ως τον Φεβρουάριο.

- Να πληρωθεί σε μία ως τρεις δόσεις ο φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις Ε1 που μόλις υποβλήθηκαν.

- Να πληρώσουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος 55% και όχι 27,5% περίπου 600.000 αγρότες. Σε πολλές περιπτώσεις θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά φόρου.

- Να πληρώσουν 30% μεγαλύτερο
 φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014, χιλιάδες ιδιοκτήτες με αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, με πισίνες και με σκαφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων. Και εδώ προβλέπεται να γίνει νέα εκκαθάριση, για δηλώσεις που είχαν υποβληθεί τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

- Να πληρώσουν επιπλέον έκτακτη εισφορά και όσοι ήδη την πλήρωσαν μαζί με τον φόρο του 2014, εφόσον είχαν εισοδήματα από 50.000 ευρώ και άνω

- Δεκάδες χιλιάδες Α.Ε. και ΕΠΕ να καταβάλουν επιπλέον προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους.

- Τριπλασιάζεται από 1ης Οκτωβρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τ
o 0,066 στo 0,200 ευρώ το λίτρο. Ήδη είναι δρομολογημένο να αυξηθεί έτι περαιτέρω ο ΕΦΚ την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου στο 0,33 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά φόρου μεταξύ αγροτικού και κανονικού πετρελαίου κίνησης θα μηδενιστεί και δεν θα καταβάλλεται πλέον καμία επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

- Ανώνυμες εταιρείες (πλην τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών) τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και τις λοιπές κεφαλαιουχικές εταιρείες, καθώς επίσης και για τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις συνεταιρισμών, θα
 πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος (100% αντί 80% του κύριου φόρου) αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη, αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα:
 
- Να λύσει τον γόρδιο δεσμό αν θα επιβάλει ή όχι τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Για να το αποτρέψει αυτό, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα από άλλους φόρους ή περικοπές κρατικών δαπανών.

- Να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 στην Βουλή που θα καλύπτει τις αστοχίες στα φετινά φορολογικά έσοδα (ήδη η «μαύρη τρύπα» των εισπράξεων εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ)

- Να παρουσιάσει στους δανειστές νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018. Μάλιστα, ο λογαριασμός αυτός θα ανέβει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ εάν οι δανειστές δεν πειστούν ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

- Να παρουσιάσει και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος και τα οποία έχουν ως εξής:

1. Αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος, έως και πάνω από 50%, λόγω της ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των φυσικών προσώπων
2. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
3. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 (με προοπτική να φτάσει και στο 26% για το 2017).
4. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
5.Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 το 20% των πιο "πλούσιων" δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
6. Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και σύνδεση εισφορών -παροχών σε όλα τα Ταμεία, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
7. Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα αντί για ασφαλιστικές κατηγορίες που ισχύει σήμερα.
8.  Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης ως το 2017
9.  Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
protothema.gr