Δημοσκόπηση GPO: Προβάδιασμα της Ν.Δ. και υπεροχή Μεϊμαράκη! - «Πρόωρο κάθε συμπέρασμα» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Δημοσκόπηση της GPO για to MEGA δείχνει οριακό προβάδισμα της Ν.Δ. με 0,3% και Μεϊμαράκη δημοφιλέστερο του Τσίπρα. «Πρόωρο κάθε συμπέρασμα» για τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ!


Δημοσκόπιση GPO για το MEGA
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ του εκλογικού σκηνικού προοιωνίζεται το νέο –δεύτερο- κύμα των δημοσκοπήσεων που άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για επερχόμενο πολιτικό θρίλερ με αβέβαιο, μέχρι στιγμής, τελικό νικητή. Εκτός, όμως, από την κορυφή του πίνακα κατάταξης, ανατροπή στη σειρά των κομμάτων δείχνει η μέτρηση της GPO και στις παρακάτω θέσεις,
όπου δίνεται σκληρή μάχη για την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία προς το παρόν αποσπά η Χρυσή Αυγή, αλλά με το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που δείχνει τάση υποχώρησης, καθώς πιέζεται από διαρροές προς τη ΝΔ, να βρίσκονται σε απόσταση βολής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεπερνά, για πρώτη φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις θετικές γνώμες με 44,3% έναντι 41,9% -Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα σε Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι -Χαμηλή πτήση για Λαϊκή Ενότητα -Μέσα ο Λεβέντης, στο όριο ο Καμμένος. Το ελαφρύ προβάδισμα με το οποίο μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αφετηρία της κούρσας ταχύτητας προς την 20ή Σεπτεμβρίου, φαίνεται να εξανεμίζεται, ενώ σε μια από τις μετρήσεις, που διενήργησε η εταιρία GPO για το Mega, ανατρέποντας μια εικόνα που μέχρι πρότινος έμοιαζε παγιωμένη, η Νέα Δημοκρατία πέρασε οριακά μπροστά με 0,3%.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της πολύ μικρής διαφοράς η οποία σε όλες τις μετρήσεις χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ερευνών είναι ότι η διαρκής ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που παρατηρείται, δημιουργεί τις συνθήκες για να κόψουν ο ίδιος και το κόμμα του πρώτοι το νήμα μπροστά στην κάλπη.

Δημοφιλέστερος ο αρχηγός της ΝΔ


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης ξεπερνά, για πρώτη φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις θετικές γνώμες προς το πρόσωπό του, συγκεντρώνοντας 44,3% και ευρισκόμενος μιάμιση εκατοστιαία μονάδα μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, τον τέως πρωθυπουργό που φθάνει στο 41,9%. Σχεδόν ισοδύναμοι στις θετικές γνώμες εμφανίζονται ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 39,7% και 39,5%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,2%, ο Πάνος Καμμένος με 25,2%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 23,4% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,2%.

Εκτός, όμως, από την κορυφή του πίνακα κατάταξης, ανατροπή στη σειρά των κομμάτων δείχνει η μέτρηση της GPO και στις παρακάτω θέσεις, όπου δίνεται σκληρή μάχη για την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία προς το παρόν αποσπά η Χρυσή Αυγή, αλλά με το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που δείχνει τάση υποχώρησης, καθώς πιέζεται από διαρροές προς τη ΝΔ, να βρίσκονται σε απόσταση βολής.

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3%, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα με 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.

Το κλείσιμο της ψαλίδας


Την τάση της ανατροπής είχε προαναγγείλει νωρίτερα έρευνα της εταιρείας Alco για λογαριασμό του ιστότοπου newsit.gr που έδειξε το κλείσιμο της ψαλίδας στις επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που περιορίστηκε στο 0,4% από 1,5% που ήταν πέντε ημέρες νωρίτερα στη μέτρηση της ίδιας εταιρίας για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 23% και της ΝΔ στο 22,6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, η Ένωση Κεντρώων με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Άλλο κόμμα προτιμά το 3,5%, λευκό το 2,2%, πρόθεση για αποχή δηλώνει το 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 14%.

«Ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είχε δείξει νωρίτερα και έρευνα της εταιρείας Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 που κατέγραψε τη διαφορά των δύο κομμάτων σε μόλις μια ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 26% και η ΝΔ 25%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνυόταν η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Και σε αυτή την έρευνα εκτός Βουλής έμεναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν στο 10,5%.

«Φωτιά» στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις



Οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις «αναταράξεις» που προκάλεσε η διάσπασή του και αποτυπώνονται στα γκάλοπ. Στο Αιγάλεω σήμερα ο Τσίπρας.

Στήθος με στήθος παλεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, καθώς η μεταξύ τους «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου όλο και κλείνει. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πλέον στην αύξηση συσπείρωσης του κόμματος και η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, περνώντας έτσι στην «αντεπίθεση» για την κατοχύρωση της πρωτιάς την 20η Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στην Κρήτη, μιλά σήμερα στο Αιγάλεω και αύριο στη Λιβαδειά, συνεχίζοντας το «όργωμα» της Ελλάδας.

Η απολογητική στάση του απελθόντος Πρωθυπουργού σταματά από το πρωί της Κυριακής, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βάζει στο πλάνο το σύνθημα «μόνο μπροστά» από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Οι λίστες του κόμματος θα έχουν ήδη ανακοινωθεί μέχρι την Κυριακή, ενώ η σειρά των εκλεγμένων της 25ης Ιανουαρίου δε θα αλλάξει. Οι αποχωρήσεις στελεχών θα καλυφθούν, κυρίως, από εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του Γιάννη Πανούση, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος.

Το φλέγον ζήτημα παραμένει το Επικρατείας, το οποίο θα υποστεί πλήρη αλλαγή. Η μόνη σίγουρη θέση στη λίστα του είναι αυτή του Κώστα Δουζίνα, διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics, όπως και άλλων ακαδημαϊκών. Η υποψηφιότητα καλλιτεχνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως Λαζόπουλος και Μικρούτσικος για παράδειγμα, απομακρύνεται.

Αλέξης Μητρόπουλος και Φώτης Κουβέλης θα είναι εκτός, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ανταλλάγματα.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος εξακολουθούν να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασίες με μικρότερα κόμματα.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, σημειώνουν ότι είναι πρόωρο κάθε συμπέρασμα, υπενθυμίζοντας τι είχε συμβεί στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ακόμα εφικτό το στόχο της αυτοδυναμίας και αν αυτός δεν επιτευχθεί, θεωρείται δεδομένη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αν ξεπεράσουν το όριο του 3%.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης και η Όλγα Γεροβασίλη, αφήνουν «παράθυρο» συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.