Γιάνης Βαρουφάκης στην Guardian: «Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα»

Για τους νικητές και ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και τις προοπτικές επιτυχίας του Αλέξη Τσίπρα τοποθετείται σε άρθρο του στον Guardian Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ηττημένα τα μικρά κόμματα και πραγματικούς νικητές τους δανειστές και την τρόικα.

Εξηγεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν με οριακή πλειοψηφία, ενώ τώραα θα περνούν με χαρακτηριστική άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί, αλλά και γιατί στη Βουλή τα μόνα αντιμνημονιακά κόμματα είναι το ΚΚΕ και οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

«Για να έρθει σ’ αυτό το σημείο η ελληνική δημοκρατία είχε προηγηθεί ο βαθύτατος τραυματισμός της» υπενθυμίζει, επικαλούμενος το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει και συμπληρώνει ότι για να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων, την αναδιάρθρωση του χρέους και την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, καλείται να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει.

Προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, προσθέτει ο πρώην υπουργός, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπράγμευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

«Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας της άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε» υπερθεματίζει.

Τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους αναμφισβήτητητα θα έλθει με κάποια μορφή, αλλά αυτή δεν θα είναι θεραπευτική, ενώ, για τις αλλαγές στο μνημόνιο κρατάει επιφυλάξεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συμφωνεί με την Τρόικα για κάθε της κίνηση.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των ολιγαρχών, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι η τρόικα είναι ο καλύτερος φίλος των ολιγαρχών και το αντίστροφο, οπότε, αναρωτιέται πως θα μπορέσει να τους «χτυπήσει». «Νομίζω ότι το θέλει, αλλά η τρόικα έχει ήδη απενεργοποιήσει τα βασικά του όπλα (για παράδειγμα η διάλυση του ΣΔΟΕ)».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ασκεί κριτική και στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι έκαναν τα πάντα για να δείξουν ένα πιο «μαλακό» προφίλ προεκλογικά, αλλά η προσφυγική κρίση έβγαλε τον μισανθρωπισμό τους στην επιφάνεια.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης σπεύδει να διευκρινίσει ότι η προοπτική επιτυχίας του κ. Τσίπρα δεν είναι λαμπρή. Όμως, κατέληξε, δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε.